110 художници от четири държави участват в изложбата “АртРозалиада”

Публикувано на вт, 14 Февр. 2017
362 четения

110 художници от четири държави показват свои творби, посветени на виното и любовта, в шестата поредна изложба “АртРозалиада” във Велико Търново. Експозицията е подредена в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, а в нея са събрани близо180 произведения на изкуството. Сред тях има графики, рисунки, плакати, фотография, мултимедия, арт инсталации. Преобладават живописните платна, които са 140. Показани са и 22 скулптури от метал, камък, духано стъкло и синтетични форми.
Живописният пир на виното се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов и ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. Официалното откриване е тази вечер от 17,30 часа.
Традиционно в арт събитието с тематични произведения, творчески интерпретиращи особената атмосфера на празниците Трифон Зарезан и свети Валентин, участват преподаватели и студенти от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ. За втори път ежегодната експозиция е и международна. В нея се представят 22-ма автори от Университета в Прищина, Сърбия, както и техни колеги от Нишкия университет, Испания и Македония.
Повече от 200 творби са предоставени за изложбата, а специална комисия селектира най-добрите от тях, обясни зам.-деканът на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ доц. Владимир Аврамов. Той е куратор на изложбата и основен идеен двигател на нетрадиционния празник. От страна на студентите като куратор се изявява Пламен Кондов, който учи в магистърската програма по стенопис.
Освен творци от търновската алма матер, в експозицията участват и техни колеги от пет висши училища в София – Националната художествена академия, катедра “Изобразително изкуство” на СУ “Св. Климент Охридски”, департамент “Изящни изкуства” на Нов български университет, катедра “Информатика, визуални изкуства и комуникации” на ВСУ “Л. Каравелов” и Лесотехническия университет. За първи път в академичния празник има участници и от Шуменския университет.
“Творците, участващи в АртРозалиадата са безкрайно искрени, от където е и усещането за многоплановост и дълбочина на изложбата. Още повече че този творчески плурализъм е заявен от многообразието на стилове, техники и форми в изкуството с характерните си комплексност, симбиозност и дори синкретичност”, сподели своите впечатления Владимир Аврамов.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново