11 студенти по скулптура творят заедно на пленер в Ксилифор

Публикувано на пт, 10 юни 2016
331 четения

Девет студенти от ВТУ ще участват в шестото издание на Младежката скулптурна колония в местността Ксилифор. Тази година в пленера за първи път ще се включат и двама възпитаници на специалност “Скулптура” при Националната художествена академия. До 25 юни младите автори ще създават скулптурни композиции под формата на пейки, маси, столове и други паркови съоръжения. Художниците ще работят под ръководството на проф. Стефан Лютаков, който ръководи катедра “Скулптура” във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.
Арт събитието се организира в партньорство с ТД “Трапезица 1902”. Техният проект “Паркова скулптура и функция” получи финансиране от 4458 лв. по програма “Изкуство и култура” на Община В. Търново.
Основен материал, с който ще работят студентите, е дървото, а помощни – камък и метал. За първи път тази година в рамките на скулптурната колония ще се проведе и уъркшоп с деца и ученици от Велико Търново.
Студентският пленер в Ксилифор се провежда от 2011 г. насам. Със свята последователност, характер, цели и продължителност това културно събитие, ориентирано към младите творци, е уникално за България. За 5 г. благодарение на студентите крайградският парк се превърна в приказно царство за малки и големи. Младите художници сътвориха огромен змей горянин, дърво със златна ябълка, къщичка на Баба Яга във формата на люлка и огромна библиотека.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново