11 спектакъла гостуват на Царевец за фестивала “Сцена на вековете”

Публикувано на вт, 14 февр. 2017
401 четения

11 спектакъла ще бъдат представени сред естествения декор на крепостта “Царевец” в рамките на Втория летен сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете”. Най-големият класически фестивал на открито у нас ще се проведе от 8 юли до 8 септември. Почитателите на изкуството ще могат да се насладят на знакови заглавия, сред които има класическа опера, оперета, балет и мюзикъл. Програмата на културния форум ще бъде представена по време на Международното изложение “Ваканция & СПА експо 2017” в София.
С “Кармина Бурана” от Карл Орф и балета “Болеро” по музика на Равел се открива тази година утвърденият фестивал. Спектаклите са на Държавната опера в Бургас. На същата трупа ще е и следващото заглавие от фестивала – операта от Гаетано Доницети “Лучия Ди Ламермур”, която ще бъде представена на 14 юли.
Старозагорската опера ще гостува на Царевец на 26 август с две заглавия от своя репертоар – операта “Селска чест” от Пиетро Маскани и балета “Делвата” от Алфредо Казела.
Операта “Мария Десислава” от Парашкев Хаджиев подготвя специално за фестивала Държавна опера – Русе. Историческото заглавие ще бъде представено на 4 август. На 11 август публиката ще аплодира “Манон Леско” от Джакомо Пучини, а постановката е на Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Операта “Норма” от Белини подготвя за откритата сцена на Царевец Бургаската опера, която ще бъде представена на 19 август. С “Травиата” на Верди в старата столица на 28 август пристига Пловдивската опера.
За първи път на фестивала ще се представи Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов”. На 28 юли търновската трупа ще покаже едно от най-обичаните си заглавия – оперетата “Цигански барон” от Йохан Щраус. Под звездите на Царевец през лятото ще могат да се видят и два от хитовите мюзикъли на ХХ век – “Котките” на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и премиерното заглавие на Държавна опера – Пловдив, “Коса”. Единият спектакъл е на 21 юли, а другият – на 5 септември. Фестивалът ще завърши на 8 септември с операта “Трубадур” на Верди, която поставя Русенската опера.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново