11-месечният Тодор проходи на сцената на “Болярско надиграване”

Публикувано на пн, 18 апр. 2016
1169 четения

11-месечният Тодор Михалев от Велико Търново проходи на сцената на “Болярско надиграване”. Невръстният младенец дойде в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” пременен в народна носия – с потурки, ризка, елече и калпаче, закичено със здравец. Доведе го неговата баба. В препълнената зала той направи своите първи крачки без чужда помощ. След възторжената реакция на бабата, танцьорите възнаградиха Тошко с овации.
41 танцови клуба от цялата страна се надиграваха в Национален фолклорен фестивал на любителските клубове по танци, чието шесто издание се проведе в събота в старата столица. 1200 танцьори на различни възрасти мериха сили в три категории – за народен танц, хореографска разработка и надиграването за приза на името на Валери Вълев, един от създателите и организаторите на фолклорния празник. Най-масово беше присъствието на участниците от София, Пловдив и Русе, а от най-далеч пристигнаха изпълнители от Белоградчик, Каварна, Ботевград и Царево.
Стотици търновци аплодираха изпълненията на самодейците, а много от тях, вдъхновени от популярните български ритми, също тропаха родни хора. ДКС едва побра желаещите да се докоснат до магията на традиционното ни танцово изкуство. Импровизирана сцена на открито се оформи и пред спортната зала, където съставите репетираха като за последно, преди да се представят пред журито.
Всички клубове се представиха с оригинални костюми, а някои бяха ушили тоалетите си специално за фестивала. Много тях водеха и агитки, въоръжени със знамена и плакати. Със своите аплодисменти и викове за подкрепа по време на изпълненията на любимците си, те още повече покачваха градуса на настроението сред публиката.
За пета поредна година на надиграването във Велико Търново се представят любителите танцьори от Танцова школа “Играорци” – Русе. Неин продуцент е Богдан Донев главен художествен ръководител на Професионален ансамбъл “Найден Киров”. Около 300 души с различни професии танцуват два пъти седмично в групата, а на надиграването бяха дошли 50 от тях. 47 години е възрастовата разлика между най-младия и най-възрастния самодеец, като най-малкият е на 13 г., а ветеран е 60-годишна жена. “При нас са добре дошли както хора, които за първи път ще се хванат на хорото и ще заиграят народни танци, така и напреднали танцьори, за които българските народни танци и народни хора са се превърнали в любимо занимание в свободното време”, споделя Богдан Донев.
Той има своя философия защо българите посещават такива танцови школи. “Някои идват, за да отслабнат, други борят стреса с танци, трети избират школата като място за социални контакти. Вчера например се роди първото бебе на “Играорци”. Неговите родители бяха напълно непознати, когато дойдоха в клуба, но с времето се влюбиха, станаха семейство, а сега вече имат и наследник. Независимо от първопричината, която ги е довела в залата, с времето нашите членове стават почитатели на българския фолклор. Ние го обичаме и го съхраняваме за поколенията в най-чистия му автентичен вид”, обяснява известният хореограф.
Богдан Донев подчерта, че танцьорите от школата не ходят по фестивали, за да печелят награди. “Ние не искаме да се конкурираме с никого, защото със състезанието удоволствието от танца изчезва. Имаме една-единствена цел, която постигаме по много различни начини – да не спираме да се забавляваме, обединени около българския фолклор. Едно такова пътуване до Велико Търново ни зарежда с положителна енергия. Най-важното е хората да са си прекарали добре и да имат хубави спомени”, признава ръководителят на “Играорци” от Русе.
За да спечели бас с племенника си, който тогава бил първокласник, започнал да танцува преди три години бай Петко от Варна. Със своите 59 години той е най-възрастният участник в танцов клуб “Фолклорна палитра”, но в същото време е душата на състава. Около него се въртят всички майтапи, а той им отговаря подобаващо. “Детето танцува в един от варненските състави и един ден след репетиция ми показа някакво сложно движение, което беше научил. За да не се излагам, му казах, че също го мога, хванахме се на бас и така тръгнах на танци. След втората репетиция вече бях усвоил движението и спечелих баса”, през смях разказва бай Петко.
Той е електротехник по професия, а благодарение на заниманията в клуба е успял да спечели много нови приятели. “Зареждам се с положителни емоции и си почивам пълноценно. През лятото имаме два месеца почивка, а тогава започват да се обаждат всички болежки – я коленете ме заболи, я кръстът започне да се обажда. С нетърпение чакам да дойде септември, за да си върна предишната форма”, споделя самодеецът.
Над 60 човека, сред които учители, адвокати, инженери, компютърни специалисти, танцуват във “Фолклорна палитра”. Клубът съществува от пет години, а негов ръководител е Марияна Димитрова. Хората не са разделени на групи, всички заедно един от друг се учим да танцуваме, обяснява Даниела Ничкова, която е пом.-ръководител. Като дойде някой новак, все му повтарям, че хоро на пейка не се учи, подобаващо слага край на разговора бай Петко.
Надиграване в ДКС продължи цял ден и премина на два етапа. През първия етап групите танцуваха едно автентично хоро и една хореографска разработка върху хоро. Играта на най-добрите беше възнаградена с парични награди от първо до четвърто място, като общият награден фонд възлиза на 1350 лв. Специални отличия във вид на корони имаше за най-красивите мъж и жена танцьори.
Фестивалът се организира от Община Велико Търново и фолклорните клубове “Вал Денс-Победа” и “Търновска царица”. Танцовата надпревара стартира през 2011 г. по идея на вече покойния ръководител на “Победа” Валери Вълев. И тази година организаторите почетоха неговата памет чрез специално надиграване на Дайчово хоро във втората част на конкурса. Изпълненията оценяваха преподавателят в Националното танцово училище в София Никола Колев, гл. ас. Благовеста Калчева от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив и хореографът на Капанския ансамбъл в Разград Румян Занев. Специалистите следяха за автентичност и оригиналност, стил и характер на хората. Критерии, които накланяха везните в полза на един или друг клуб обаче, бяха артистичност, душевност и настроение на танцьорите по време на участието.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново