100 ученици от ПМГ станаха посланици на здравето във Велико Търново

Публикувано на пт, 1 апр. 2016
453 четения

100 ученици от Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” популяризират здравословното хранене във Велико Търново. Това е единственото училище от областта, избрано да участва в националния конкурс “Посланици на здравето”. Той се организира съвместно от три министерства – на здравеопазването, на образованието и на околната среда и водите.
Всички ученици от 8 до 11 клас от паралелките по биология и здравно образование в ПМГ участват в различните дейности. Заедно с тях работят и учителите Галина Милева и Венета Ангелова. От двете предложени глобални теми търновските младежи са избрали да се посветят на: “На макс бъди със спорт и здравословно хранене ти”. Техният проект носи името “Живей активно, бъди здрав”, а по него ще си партнират с Регионалната здравна инспекция и Общината, педагогическия съветник и медицинското лице в училището, родители.
Разпределени по групи, гимназистите са изготвили различни постери, свързани със здравословното хранене. Преди няколко дни те са запознали своите съученици с основните принципи на правилното хранене и ползите от това. Сред учениците в ПМГ се провежда и анкета, чрез която всеки сам може да провери дали се храни здравословно, обясни преподавателката Галина Милева. Съвсем скоро всички постери ще бъдат подредени в изложба пред кабинетите по природни науки.
През април заедно с РЗИ ще се проведе състезанието “Здравна въртележка”. В него отбори от различни училища ще покажат какво знаят за здравословното хранене. За празника на училище, също през април, в ПМГ ще има Седмица на спорта под наслов “Живей активно, бъди здрав”. В различните дни младите биолози ще провеждат тренировки по нетрадиционни спортове, които те самите практикуват, като йога, зумба, тенис, карате и др.
В училището ще бъдат показани и мултимедийни презентации, изработени от ученици, по темата “Храни се здравословно, чувствай се добре”. Подготвя се и кулинарна изложба със здравословни десерти, които трябва да бъдат приготвени от гимназистите и техните родители по техни оригинални рецепти.
Общо 150 учебни заведения от цялата страна са одобрени за участие в конкурса. Различните дейности по училищните проекти трябва да бъдат реализирани до началото на май. Трите най-добри проекти във всяка възрастова група ще получат награди от организаторите.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново