10 рок банди се качват на сцената на “Миндя рок фест”

Публикувано на чт, 25 Авг. 2016
691 четения

Проф. Дайнов (в средата) представи програмата за рок феста.

10 рок, поп и блус банди се качват на сцената на площада в Миндя на 26 и 27 август. Фестивалът на свободата и лятото се провежда за осма поредна година във великотърновското село, съобщи пред журналисти организаторът проф. Евгений Дайнов. Очаква се “Миндя рок фест” да събере над 1000 гости, които освен ветераните на рока ще чуят и групи, които за първи път излизат на тази сцена. Новото е, че всички групи ще бъдат осветявани с лазерно шоу, което традиционно се използва за историческите хълмове на Велико Търново, каза проф. Дайнов.
Първи на сцената в петък от 20,00 часа ще приветства рокаджиите и феновете кметът на Миндя Иван Иванов. След това народният хор “Веселина” ще подгрее феста. После се качва група “Chaplin’s Dream” от Шумен. Градусите се увеличават с “Deltа Roosters”, които за втори път ще покажат как се изпълнява рок-блус. Ще се изяви и блус легендата Камен Кацата с нова формация. След него ще свирят ветераните от “Blues Traffik”, а накрая в петък ще чуем най-бързо изгряващата рок банда “Jeremi”, която неотдавна подгряваше “Queen”.
В събота ще гърмят “Рестарт”, “Магистри”, Васко Кръпката и “Подуене блус бенд”, току-що завърнали се от турне в Европа, нашите приятели от Беларус и др., а “Магистри” ще бъдат в разширен състав, като едно от новите попълнения е български цигулар, който свири в Националния симфоничен оркестър в Лондон. Така че налагаме и симфоничен привкус на рока, каза проф. Дайнов. Обичайно за “Миндя рок фест” на празника ще присъстват съзвездие от журналисти, академици и професори. Всичко на фестивала в Миндя ще бъде безплатно за гостите, а намерихме и доста спонсори, които ни помогнаха за организацията, подчерта проф. Дайнов. Така че “Миндя рок фест” си остава най-голямото безплатно рок събитие извън столицата. Тази година организаторите са се справили и с някои битови проблеми, определено е място за паркинг, ще има и подвижни сервизни помещения.
Според професора идеята за рок фестивала в Миндя е подета и от други села в страната, така че в България се зараждат малки укрепени пунктове на цивилизацията. Вече има 15 селски фестивали на рока, а с нашия израстват цели поколения с деца, каза проф. Дайнов. По думите му с рокаджиите в Миндя се компенсират донякъде пропуските в българското образование. Простотията и чалгаджийството нападнаха българина, а срещу тях никой не се бори, отчете политологът.
“Миндя рок фестът” е стартирал през 2009 г. с три рок групи по идея на британски заселници. Тяхната инициатива пое старият рокаджия и учен проф. Евгений Дайнов от Миндя. Той беше изпълнител и на екопроект за корекция на коритото на река Веселина преди години.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново