10 000 лв. за закупуване на очен томограф събраха от “Лайънс клуб” – В. Търново”

Публикувано на пн, 2 окт. 2023
583 четения

10 000 лв. бяха събрани в събота по време на благотворителен мач на стадион “Трифон Иванов” във В. Търново. Събитието е част от инициативата на “Лайънс клуб” – В. Търново за закупуването на очен кохерентен томограф за Очно отделение в МОБАЛ “д-р Стефан Черкезов”. Футболната среща бе между отборите на ЛК ВТ ЯНТАР “Лайънс аматьори” и детско-юношеската школа на ФК “Етър”, набор 2011, с треньор Свилен Василев.
Вечерта от клуба събраха десетки съмишленици на есенен бал, по време на който също се събраха средства за благородната кауза.
Офталмологичният скенер е необходим за нуждите на очно отделение на МОБАЛ за детайлна диагностика чрез най-съвременните методи за изследване. Това е безконтактна заснемаща система за томография и биомикроскопия, която дава детайлни изображения на ретината и достоверни анализи при проследяването на глаукома. Устройството е предназначено и за кръстосани и триизмерни сканирания на тъкани, както и за заснемане на очното дъно чрез лазерен сканиращ офталмоскоп.
Необходимата сума за закупуването му възлиза на над 130 000 лв., а в събота беше поставено само началото на поредица от благотворителни събития, които ще подкрепят каузата.
“Решихме чрез тези две инициативи да поставим началото на благотворителна кампания за закупуването на този изключително важен апарат за офталмологичното отделение на областната болница и се надявам да намерим подкрепата на великотърновци. Тази кауза не е избрана случайно, защото “Лайънс” преди всичко е организиран в началото на 20 в. за борба срещу зрителните проблеми на хората”, сподели Павлина Владева, която е сред членовете на клуба.
Изпълнителният директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” д-р Даниел Илиев също подкрепи благотворителната кауза на “Лайънс клуб” – В. Търново, и благодари на всички организации и дарители, които активно подпомагат болницата, с което показват своята съпричастност към бъдещето на най-голямото лечебно заведение в областта.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново