Звездни солисти от три държави репетират операта „Дон Жуан“ в търновския театър

Публикувано на чт, 11 май 2023
146 четения

Звездни солисти от три балкански държави усилено репетират операта „Дон Жуан“ на Моцарт с либретото на Лоренцо да Понте във великотърновския театър. Премиерата на новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ е на 23 май от 19 часа в голяма зала. С „Дон Жуан“ МДТ ще участва в Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, като на 15 юни от 19 часа операта ще бъде представена в зала 1 на Националния дворец на културата. На 21 юли спектакълът ще се играе на крепостта „Царевец“ във Велико Търново в рамките на осмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”.
Изпълнителите на осемте солистични партии са избрани след кастинг, а сред тях има артисти от съседна Сърбия, Гърция и цяла България. Ролята на Дон Жуан репетират гост-солистите Никола Иванов, Добромир Момеков и Стефан Димитров, които са носители на отличия от редица музикални конкурси и имат международна кариера. Партиите на Церлина изпълняват гъркинята Анна Фасея, Димитрина Кечеджиева и Мария Славова, а на Донна Анна – солистката на МДТ Теодора Петрова и гостенката от Сърбия Исидора Молес, която се изявява и на сцената на Музикалния театър в София. Като Донна Елвира на сцената ще излязат солистката на МДТ Миряна Калушкова, Невена Милошевич от Сърбия и Гергана Георгиева. Невена заедно със Стеван Каранац, който е избран за ролята на Дон Оттавио, са солисти в Белградската опера и вече са познати извън пределите на Сърбия. Партиите на Дон Оттавио репетира и солистът на великотърновския театър Пламен Долапчиев.
В спектакъла публиката ще се наслади на изпълненията на Пламен Кумпиков, който е бил солист в редица оперни театри не само у нас, но и зад граница. Сред тях са Вроцлавска опера в Полша, Миланската Ла Скала и др. оперни театри в Италия, Берлинската държавна опера в Германия, Националния филхармоничен оркестър на Армения и др. Прочутият бас, който вече е част от състава на МДТ, ще играе ролята на Лепорелло заедно с Боян Савов. Като Командорът в „Дон Жуан“ участват Виктор Кръстанов и Любен Байчински, а партиите на Мазетто изпълняват Денис Бояджиеви и Никола Попов.
«Напълно съм удовлетворен от подбора на солистичния състав. Всички артисти са с изключителни гласове и са отлично подготвени вокално. Най-важното е, че са млади», споделя гост-режисьорът Петко Бонев. «Когато попитали Моцарт как се прави “Дон Жуан”, той отговорил «С глас, младост и талант, изчистено от щампи и комплекси, искрено и неподправено в музиката и драматургията! С вяра и доверие!». Щастлив съм, че това се случва и при нас», допълва той.
По думите на режисьора спектакълът е уникално съчетание на музика, актьорска игра, сценография, костюми и 3D мапинг. В него участват оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Диригент на продукцията е младият талант Георги Патриков. Сценографията и костюмите са дело на Ася Стоименова, а с тях идва първото впечатление за публиката. Визуалното въздействие с 3D мапингът на Лора Руневска – elektrick.me и хореографията на Катя Богданова се вплитат с красивата музика в битовите и бални сцени с новаторство и неокласицизъм. В постановъчния екип участват още концертмайсторът Мария Павлова и хормайсторът Яница Първанова.
Билети за премиерата на „Дон Жуан“ на 23 май от 19 часа в голяма зала на великотърновския театър се продават на касата на МДТ, както и онлайн на сайта https://teatarvtarnovo.com.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново