Журналистът на “Янтра ДНЕС” Анатоли Петров написа книга за Владимир Висоцки и България

Публикувано на ср, 19 юни 2019
271 четения

Излезе от печат уникалното издание “Владимир Висоцки и България. Спомени за него”, което разкрива интригуващи факти, свързани с гастролите на Театъра на Таганка и големия руски бард в нашата страна. Негов автор е журналистът от “Янтра ДНЕС” Анатоли Петров, който повече от 30 години изследва творчеството на Висоцки. Той има десетки публикации за него, автор е и на книгата “Высоцкий в Болгарии”, излязла в Москва през 1992 г.
“Владимир Висоцки е един от най-популярните руски актьори и поети с китара, автор на над 900 песни и стихотворения. Творчеството му и неговите послания продължават да будят интерес не само в Русия, но и по целия свят. България е тясно свързана с живота му – тук излизат едни от първите книги за него, дългосвирещи плочи, публикации на негови стихове”, разказва Анатоли.
Журналистът разкрива, че през 1975 г. Театърът на Таганка и Висоцки изнасят първите си концерти зад границата именно у нас. Авторът тръгва по стъпките на Таганка в София, Стара Загора, Чирпан, Казанлък, Пловдив, Велико Търново, Търговище, Варна… Проследена е пълната хронология на визитата, уточнени са ред нови любопитни детайли. 44 години по-късно наяве излизат куп интригуващи факти, непубликувани досега: неизвестни негови записи, интервюта, снимки, автографи, както и десетки спомени на хора за срещите им с него, които стават достояние за първи път.
“Почти 40 години след преждевременната му смърт творчеството на Висоцки продължава да е актуално, а всеки нов щрих от него се приема с изключителен интерес от хилядите му почитатели”, категоричен е Анатоли Петров.
Официалното представяне на книгата “Владимир Висоцки и България. Спомени за него” ще бъде на 26 юни от 18,00 часа в книжарница “Хеликон” във В. Търново. След това авторът планира да посети всички български градове, които Висоцки е посетил.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново