Жива библиотека в Център за психотерапия променя съдби чрез споделяне на истории

Публикувано на пн, 13 сеп. 2021
177 четения

Жива библиотека, в която вместо книга “заемаш” човек, предлагат в Център за психологическо консултиране и психотерапия във В. Търново. The Human Library е проект, създаден в Дания през 2000 г., с цел да предизвика хората да превъзмогват стигми и стереотипи чрез общуване. Точно той вдъхновява и екипа на Центъра да организира такава библиотека, тъй като работата на терапевтите и психолозите ги среща ежедневно с различни човешки истории, всяка от които би могла да послужи за огледало, поука, вдъхновение, прозрение или мост към важна житейска промяна за докосналия се до нея. Тази библиотека е от хора, имащи своя корица, заглавие и история, които са готови да споделят със своите “читатели”, посочват организаторите.
“Всички ние сме едновременно и читатели, и създатели на истории, и книги. Какво ще откриеш в човека срещу теб зависи не само от това на коя страница ще отвориш, а и от това коя страница от твоята история пишеш в момента. Всички сме свързани и всеки би могъл да бъде на мястото на другия”, казват от Центъра и добавят, че всеки участник (читател) ще има възможност да разгледа списък със заглавия и да “заеме” до три живи книги доброволци за по 15 минути. При желание участникът може да бъде както “читател”, така и “книга”.
Някои от предварително подготвените “заглавия” са: “Животът с хранително разстройство – грозната истина за култа към красотата”, “Пътят на един зависим – как зависимостта се превръща в мисия да помагаш на зависими”, “Когато объркаш силния с насилника – как попаднах в триъгълника спасител – жертва – преследвач и стигнах до намерение за самооубийство”, “Смелостта да обичам – осиновяването е връзка дете – родител за цял живот”, “За розовите слончета – какво е да си родител на дете с увреждане в България”, “Живот със зависим – какво е да си дете на алкохолик и комарджия” и др.
Инициативата ще се проведе на 24 септември от 18,00 ч. на живо в Център “Ариадна” или онлайн според епидемичната обстановка.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново