Здравко Младенов издаде първия си исторически роман

Публикувано на пт, 23 авг. 2019
781 четения

Първия си исторически роман “Империя в кръв и пламъци” издаде великотърновецът Здравко Младенов. Книгата разказва за времето на Марк Аврелий, на сина му Комод и на следващия император Септимий Север, които са управлявали в средата на II век. “Този период от историята на Римската империя е много ключов, защото до тогава тя е вървяла само нагоре във всяко едно отношение – икономическо, културно и т.н. Изведнъж се случват събития, които изцяло преобръщат нещата, и империята започва да се срива. Действията на императорите в този период са били такива, че само забавят този спад, но той е бил необратим”, пояснява авторът. Той е завършил няколко специалности във ВТУ – “Балканистика”, “Бизнес и право” и “Публична администрация”.
“Империя в кръв и пламъци” показва живота в римските градове по нашите земи в този период. “Никога не съм си представял, че ще напиша роман, по-скоро съм си мислел, че мога да направя сериозен исторически труд. Но преди три години, точно на Великден, със семейството си посетих един от големите древноримски градове Улпия Ескус в Северна България, който се намира в северозападната част на плевенското село Гиген. Това място толкова много ме вдъхнови и си казах защо пък да не напиша един роман за римската епоха в България”, разказва Младенов.
Целта му била книгата да е максимално автентична, да няма художествени измислици, затова и чистата история в нея е 90 %. Всички имена, които са споменати в текста, са истински, има данни за тях в историческите източници, които той е проучил. Казва, че е изчел всичко, известно за този период на български, английски и руски език. Негова измислица са само главните герои – двама братя, с помощта на които пресъздал историята.
Според Здравко Младенов животът в римските градове по българските земи е много сходен на нашия. “Римската империя е първият голям проблясък на човешката цивилизация. Проблясък, който човечеството не е успяло да достигне чак до XIX век. Всичко онова, което са създали римляните – подово отопление, вътрешни тоалетни, магазини за храна и какво ли още не, ползваме и ние днес. За съжаление след краха на империята човечеството влиза в тъмни векове и голяма част от тези достижения са били забравени. Не са били по- различни и отношенията между хората. Имало е любови, горещи страсти, омрази, вражди”, споделя още авторът.
Младенов обясни, че “Империя в кръв и пламъци” е бутикова книга, която ще предлага само по интернет и ще подарява на свои приятели. Насочена към хора като него, които са истински запленени по римската история.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново