Здравка Владова-Момчева с първа награда за акростих на конкурс в Чикаго

Публикувано на пн, 2 Дек. 2019
257 четения

Родената във Велико Търново поетеса и писателка Здравка Владова-Момчева получи първа награда за акростих в литературния конкурс “Изящното перо”, организиран от Салон за българска култура и духовност в Чикаго, САЩ. Награденото стихотворение “Азбучна поема” убедително спечели високата оценка на журито. Втора и трета награда в тази категория не са присъдени. До момента в съвременната ни литература няма създаден друг акростих, който да представя българската азбука като поема.
Изключително съм щастлива от полученото отличие, сподели авторката. Изборът на “Азбучна поема” носи удовлетворение не само за мен, но и гордост за моя роден град, на когото винаги посвещавам своите успехи, любов и признателност. Страната ми и В. Търново винаги са били моят източник на вдъхновение. От А до Я по дух, език и светоглед винаги си оставам българка, добави тя.
От 20 години Здравка Владова-Момчева живее и работи във Великобритания. Тя е постоянен автор в една от медиите на българската общност в Обединеното кралство – вестник “БГ БЕН”. Написала е повече от 200 разказа, отразяващи нейния личен опит и живота на нашите сънародници на Острова. Член е на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Носителка е на първа награда в литературния конкурс “Танц с думи” на издателска къща “Палабрас прес” в Канада за стихотворението “Песента на Орфей”. Нейната книга “Ало, България!” е част от литературния фонд на Конгресната библиотека във Вашингтон.
“Моите бъдещи творчески планове ще изненадат читателите. Засега няма да ги разкрия, но обещавам, че новият ми авторски проект ще бъде интересен, вълнуващ и различен от всичко, което съм написала досега. И ще е много български, това ви го обещавам”, загатна великотърновката.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново