ЗD виртуална разходка в арбанашки храм засне италиански екип на Гугъл

Публикувано на пн, 2 Дек. 2019
171 четения

ЗD виртуална разходка в арбанашката църква “Рождество Христово” засне и представи пред великотърновци италиански екип, партньор на софтуерния гигант Гугъл. Продукцията, която зрителите видяха в музей “Възраждане и Учредително събрание” във В. Търново, е реализирана по проект за дигитализация. Той включва вътрешна и външна триизмерно заснета разходка из историческия храм. Италианската компания “Иннова сочиета кооператива” е разработила и приложение за виртуална реалност с името ARViTech, което ще бъде интегрирано с уеб страници и социални мрежи.
За да представи продукта, финансиран от Регионалния исторически музей, в старата столица пристигна Джузепе Джорджани, изпълнителен директор на италианската стартъп компания.
“Кметът на В. Търново много държеше на този проект, за да подпомогне развитието на туризма в града. Нашият продукт увеличава с 80 % по-лесния достъп до виртуалния тур и с 20 % видимостта в интернет. Това води до около 30 % повече посетители на сайта, което от своя страна повишава интереса на туристите и към реалния обект”, отбеляза Джорджани, показвайки как работи на практика технологията. Той допълни, че разработката е съвместима и с очила за виртуална реалност, като присъстващите на представянето можаха да се убедят в това на място. Разбира се, в крак със съвремието не са пропуснати и връзките на разработката със социалните мрежи, каза още италианецът.
Джузепе Джорджани и директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов изразиха надеждата си за добро бъдещо сътрудничество и увеличаване на туристическия поток към Велико Търново и региона.
Ако и вие искате да направите виртуална разходка из църквата “Рождество Христово” в Арбанаси, може да го направите на интернет страницата http://www.arbanasinativitychurch.com/
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново