Занаяти и изкуство обагрят Самоводската чаршия в навечерието на Димитровден

Публикувано на пт, 9 окт. 2020
335 четения

С поредица инициативи Община В. Търново ще отбележи 835 години от въстанието на братята Асен и Петър и възобновяването на българската държава. По традиция събитията ще бъдат съчетани и с Деня на строителя – Димитровден.
Празничната програма на 24 октомври ще започне в 18 ч. на площад “Цар Асен I” пред крепостта “Царевец”. Там ще бъдат направени демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники от групите за исторически възстановки СНЦ “Търновци”, НД “Традиция” – клон Шумен, и “Чигот” от Варна. В събитието ще се включат група “Ериней” с изпълнения на средновековна музика и трупата “Палячи” с техния огнен спектакъл. В 18,45 ч. актьорите от МДТ “Константин Кисимов” ще представят историческата театрална постановка “Асеневци”, връщаща зрителя в дните на въстанието на болярите Асен и Петър. Програмата за деня ще завърши с аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”, който е насрочен за 19,30 ч., информират организаторите.
Празничните прояви на 26 октомври – Димитровден, ще започнат в 9 ч. с празнична Света литургия в храма “Успение Богородично” и литийно шествие до църквата “Св. Димитър Солунски” с иконата на св. Димитър. В 11,15 ч. пред историческата светиня благодарствен молебен ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий, а по традиция празнични слова ще произнесат градоначалникът на Община В. Търново и председателят на Строителната камара в старата столица. Официалната част ще бъде последвана от фолклорна програма, подготвена и изпълнена от ПФА “Искра”, и прожекция на филм за въстанието на Асеневци и изграждането на храма.
Преди Димитровден, в периода от 24-ти до 26 октомври, ще се състои изложението базар на занаятчии и селскостопански производители “Златна благодатна есен на Самоводската чаршия”. В трите дни посетителите на възрожденската уличка ще могат да разгледат и да си закупят ръчно изработени изделия или продукти от селскостопански производители, а майсторите занаятчии от архитектурно-етнографския комплекс ще правят демонстрации в своите ателиета. На сцената на площада на Самоводската чаршия ще има и концертна програма. Участие в нея ще вземат ДВГ “Пеещи камбанки”, ДТА “Болярче”, ДЮФА “Българче”, “Биг бенд Велико Търново”, групата за стари градски пени “Ретроритъм” от Дебелец, ТК “Плетеница”, рок групите “КОВУ” и “Хаштаг”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново