Зала на великотърновските регенти правят в музея

Публикувано на пт, 6 Дек. 2019
224 четения

Бюст-паметник на бележития търновец и общественик ген. Сава Муткуров дариха членовете на едноименния комитет на Регионалния исторически музей във В. Търново. Събитието се проведе в музей “Възраждане и Учредително събрание”, където бяха изложени и негови ордени, предоставени от наследниците му. Там бе експонирано и писмо на жителите на сегашното село Садовец, с което преди години те засвидетелстват уважението си към военноначалника, кръщавайки селото Муткурово.
По събитието директорът на РИМ д-р Иван Църов отбеляза, че Муткуров е роден точно на тази дата преди 167 г. Той припомни, че това е първият български генерал и човек със забележителна кариера. Д-р Църов подчерта още, че комитетът, създаден на негово име, само за няколко месеца е постигнал забележителни резултати в издирването и съхраняването на паметта на този виден търновец, който в един момент дори е бил държавен глава.
“Изключително съм радостен, че имаме възможността да почетем паметта на този велик българин”, обърна се към присъстващите зам.-кметът на Общината проф. Георги Камарашев, който е и председател на комитета. Той припомни, че бюстът е изработен от скулптора Денислав Сираков и трябваше да бъде поставен в парк “Марно поле”. Няколко дни по-късно обаче наследниците на генерала дариха мраморен бюст-паметник, дело на известен италиански скулптор. Той е съхраняван от семейството в продължение на 60 години. Първоначално е бил поставен на надгробния му паметник в софийската църква “Свети Спас”.
Проф. Камарашев припомни, че ген. Муткуров е единственият офицер с Орден за храброст I степен, чиито носители са само регентите на България. Той сподели, че НВУ “В. Левски” в старата столица има идеята да даде имена на улиците в неговите граници, като една от главните да бъде наречена на генерала. Споделено бе и намерението на комитета в музея да бъде обособена зала на великотърновските регенти, тъй като от шестима, четирима са от старата столица. В нея вече има вещи и снимки на Стефан Стамболов, там ще бъде поставен бюстът на ген. Муткуров. Очаква се да бъдат добавени бюст, снимки и вещи на Георги Живков, както и на ген. Никола Михов.
На честването бяха отличени институции и лица, помагали на комитета. Грамоти получиха Регионална библиотека “П. Р Славейков”, Изложбени зали “Р. Михайлов”, РИМ, НВУ.
На тържеството присъстваха още зам.-кметът Снежана Данева-Иванова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и др.
Николай ВЕНКОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново