Забавни ловни истории събра в книга журналистката Милка Денева

Публикувано на вт, 10 сеп. 2019
367 четения

Над 40 забавни ловни истории е включила в новата си книга “Ние, ловците” дългогодишната великотърновска журналистка Милка Денева, която бе част от екипа и на “Янтра ДНЕС”. В някои от историите има по няколко случки, като всяка една в основата си е истинска.
“В подзаглавието неслучайно съм написала, че това са “нещо като разкази или по-точно случки от лова и риболова”. Всички те са ми разказани от ловците и преразказани от мен с малко доукрасяване, въпреки че ми бяха достатъчно пикантно представени. Реших само да променя имената. На много места съм използвала и прякори, не за да скрия самоличността на героите, а да е по-интересно и смешно”, разказва авторката.
Две основни цели си поставя за задача Милка при подготовката на книгата. Едната е всички истории да са хумористични. Казва, че това не било трудно, защото ловджиите винаги разказват с хумор, дори и неприятните случки. Другата ѝ цел е да се постарае почти всички животни в книгата да останат живи. “Много обичам животните, дори като видя куче на улицата се отмествам да мине. Когато влязат мухи вкъщи, не ги убивам, а ги гоня да излязат”, признава журналистката.
Милка Денева не пише за лова отскоро. Всичко започва преди години, когато се запознава със Стефан Ланджев, който е главен редактор на изданията на националната ловна организация “Наслука” и “Лов и риболов”. Той е от Елена и си търси кореспондент в региона. Предлагат му именно нея, защото ресорът ѝ като журналист е най-вече селско стопанство и от време на време лов, риболов и др. такива. Тогава тя се съгласява с не голямо желание, но се оказва, че сега е най-дългогодишният кореспондент на тези ловни медии.
Милка се отдава на писането на книги преди години, а това е третото ѝ творение. Миналата година заедно с Тодорка Недева от Регионалния исторически музей издават история на Търновското ловно дружество, което е основано 1884 г. и е първото в България. То поставя началото на организираното ловно движение в страната. Двете решават книгата да не е строго историческа и включват рецепти за ястия от дивечово месо, любопитни биографии на ловци и интересни случки. Денева обаче имала събрани още много такива и дори била започнала да ги описва за себе си. Няколко човека, на които е давала да ги прочетат, са я питали защо не ги издаде в книга, но тя не вземала предложението им на сериозно.
“Един ден у нас гостува проф. Спартак Паспалевски, който е художник и преподавател в София. Подарих му историческата книга за ловците, която вече беше излязла от печат. Стана въпрос за историите, които съм събрала. След като той прочете някои от тях, веднага ми предложи да ги издадем заедно, като илюстрациите щели да бъдат от него. Съгласих се, мислейки, че не говори сериозно. Той обаче се оказа доста напорист. Изпратих му историите и след време се обади, че е готов. Казах си, че поне заради него книгата трябва да види бял свят. Понаправих някои корекции, бързо успяхме да намерим печатница и с голямата помощ на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново я издадохме”, споделя Милка. Корицата на книгата е дело на сестра ѝ Дешка Денева, която е художник.
Официалното представяне на “Ние, ловците” ще бъде през есента в Регионалната библиотека. Книгата няма да се предлага по книжарниците, а ще се разпространява главно сред ловците. Още на 29 септември голяма част от тях ще могат да се сдобият с нея на предстоящото организирано състезание по ловна стрелба.
Милка Денева признава, че все още не знае дали ще напише и четвърта книга, но казва, че ако ще има такава, може би отново ще е хумористична. Шегува се, че може да е за горските, но със сигурност няма да е за рибарите, тъй като никак не обича риба.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново