За 50 години Младежкият дом във Велико Търново се наложи като национална школа за млади творци

Публикувано на чт, 30 май 2019
1350 четения

Клуб “Знам и мога”

Вокална група “Пеещи камбанки”.

“Трубадури” с Кирил Маричков

50 години от основаването на Младежкия дом във Велико Търново се навършват тази година. Това е първата такава институция в страната, въпреки че първенството се оспорва с дома във Враца, разказва директорът Румен Петров. Идеята за място, на което да се срещат и творят млади хора, се заражда още в края на 50-те години, когато се изгражда новият център в старата столица. Тогава градът достига едва до сегашния пазар, а сградите на театъра и Общината все още не са построени. Първият документ, доказващ такива намерения, е Заповед от 28 декември 1961 г., с която се одобрява сливането на 4 парцела в един и “отреждането му за Младежки дом”. Изграждането на обекта е заложено за периода 1965-1968 г., като е отпуснат бюджет от 220 хил. лв. Впоследствие той е увеличен на 263 хил. лв., вероятно заради изграждането на хотел “Орбита” на последния етаж на сградата.

Оркестър “Орбита”, “Трубадурите”,
“Лимба квартет” и Клубът на знаещите
са част от историята на институцията

Още в първата година от своето съществуване Младежкият дом става център на активна художественотворческа дейност в града. През 1970 г. в Дома функционират Студентски танцов състав, Литературен кръжок “Веселин Ханчев”, Политически театър, ръководен от първия директор Иван Узунов, театрален и сатиричен състав и Ателие на младия художник. Най-известна от всички формации става ВИС “Орбита”. Той е създаден през 1970 г., а първите участници са предимно студенти. В дългогодишното му съществуване в него участват над 20 изпълнители. В началото групата се ръководи от големия български музикант Данчо Капитанов, изсвирил емблематичното соло на тромпет в песента “Адаптация”, изпълнена от Васил Найденов. Съставът редовно гастролира по европейските сцени, а успехът е негов постоянен спътник. Оркестърът е с изключително богат репертоар и е лауреат на редица национални и международни награди.
В годините до 1990-а, Младежкият дом е методически център на 4 младежки дома и 93 младежки клуба на територията на тогавашния окръг В. Търново. В тази голяма мрежа от клубове 9 са на територията на общинските центрове, 10 са в заводите и предприятията, 2 са във ВТУ и ВФСИ, а останалите 72 – в селата. През този период цялата културна програма на различните младежки прояви и празничните събития в предприятията се обезпечава или подпомага от Младежкия дом. На територията на окръга организацията се конкурира успешно дори с националната Дирекция “Музика”. При първото извънстолично издание на предаването “Музикална стълбица”, организирано в партньорство с БНР и БНТ, в Двореца на културата и спорта “В. Левски” се включват много повече естрадни изпълнители и актьори от което и да е предходно издание.
Широко застъпена в Младежкия дом е и театралната дейност. Няколко състава са с голяма популярност, а проектът Младежка сцена, организиран в партньорство с МДТ “К. Кисимов”, се радва на завиден успех.
Към Младежкия дом е сформиран също диксиленд “Велико Търново”, както и пет рокгрупи. Една от тях е “Трубадури”, която работи и концертира дори с легендарните музиканти от “Щурците”. Групата “Лимба квартет” пък има участия заедно с Милена Славова, “Конкурент”, Дони и Момчил, “Медикус” и др.
До 1990 г. Младежкият дом ръководи методически и клуба на МХТИ с многото му направления – театър, музика, литература, кино и фотография, изобразително изкуство и журналистика.
През октомври 1986 г. в дома е основан един от първите в България Клубове на знаещите “Какво, къде, кога?”. Той бе създаден на база на популярното руско телевизионно предаване, добило известност и извън пределите на СССР, разказа Пламен Колев, който е сред създателите на клуба. За тригодишното си съществуване и многобройните участия на национални и международни надпревари, великотърновските състезатели не са претърпели нито едно поражение, като успяват да се наложат дори над непобеждавани до тогава отбори. Гостуването на чуждестранните клубове на знаещите за състезания в Младежкия дом се превръща в атракция за Велико Търново. Сред членовете на клуба са Николай Викторов, превърнал се в емблема на тв предаването “Минута е много”, Камен Симеонов, Иван Спирдонов, Надка Яламова, Ценка Симеонова и др.
След политическите промени, настъпили в края на 1989 г., редица културни институти са закрити, а много утвърдени творчески формации са заплашени от преустановяване на своето съществуване. Сред прекратилите дейност е и Профсъюзният дом на културата. След ползотворни разговори с ръководителите на една от най-старите детски музикални школи в страната (създадена през 1952 г.) и фолклорния ансамбъл “Победа”, Младежкият дом успява да ги приюти и опази с цялото им имущество.
Една от най-старите музикални формации в Младежкия дом е Детската вокална група “Пеещи камбанки”, а неин основател е Владимир Габров. Тази година тя навърши 40 години, а през школата са преминали стотици деца. Камбанките са записали над 150 песни за Българското национално радио. По техни изпълнения детските градини в страната изучават музика. Имат издадени няколко диска. Участници са в множество конкурси и турнета.
На широка популярност се радват и танцовите формации от различните класически и съвременни жанрове. Те участват на редица национални конкурси и фестивали, включително световни първенства. Носители са на множество награди. Театралната школа също има богата история. Нейният репертоар включва десетки заглавия, а изиграните спектакли носят много отличия.
След 2000 г. с много добри темпове се развиват школите по изобразително изкуство и керамика, а техен ръководител е художничката Гергана Пенова. Тяхно дело са някои от интересните арт проекти в екстериорна среда на старата столица, като “Кораби” в парк “Марно поле”, “Риби” на Стамболовия мост и др.

Талантливите възпитаници на Дома
днес правят кариера по целия свят

Работата на Младежкия дом е наситена с много концерти, конкурси, фестивали, пленери и изложби, като за една година те достигат до около 250. В различните форми на обучение участват близо 600 деца и младежи от 10 националности. Около 3 хил. са приобщените от Международния информационно-културен център по различни програми.
Младежкият дом реализира множество успешни проекти. Осъществени са 5 издания на Международния екологичен фестивал с участници от над 50 държави. Международният конкурс за инструменталисти през 2014 г. събира млади изпълнители на класическа музика. Направени са две издания на Балкански детски форум. Домът е съорганизатор на Младежки конкурс за литературно творчество “Пролет в Търновград” през 2015 г. и на Международния музикален фестивал “Орфей”. Работи се по програми за деца в риск, деца, склонни към наркотици, алкохол и такива, попаднали в тежко неравностойно положение, както и по Националната програма за младежта.
Част от структурата на Младежкия дом е поделението в Килифарево. То предлага разнообразна програма, формирана според желанията на младите хора в града. Там е създаден музей за стара техника “Времена”, който значително превъзхожда голяма част от експозициите в страната.
За 50-те години на своето съществуване Младежкият дом във В. Търново е подготвил цяла плеяда качествени творци. Голяма част от талантливите възпитаници днес работят по целия свят. Сред изявените световноизвестни музиканти са флейтистката София Абубакар, която преподава на ученици в Турция, свири във филхармонията и изнася самостоятелни концерти, и Даниела Чалъкова, която е ръководител на хорове в Германия и инструменталист в камерен състав. Кристина Иванова е във Франция и вероятно скоро ще попълни състава на тамошния симфоничен оркестър. Гергана Вълкова е преподавател в Англия. Цигуларката Красимира Ракевска (Стоянова) живее и работи във Виена, а Милен Максимов е част от Софийската филхармония. Кирил Цаневски има собствено музикално училище в Германия и свири на цигулка в местен симфоничен оркестър. Дарин Върбанов също има своя музикална школа в далечен Сингапур и е диригент на няколко камерни състава.
Малцина знаят, че популярните български поп изпълнителки Мария Илиева и Маги Джанаварова също са започнали своя творчески път от Младежкия дом в старата столица. Десислава Илиева пее в операта в Залцбург, а Евгения Брайнова радва зрителите на операта в Болоня. Ивелина Иванова се изявява на сцената на МДТ “К. Кисимов”, а Вася Мандикова е преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Стела Тодорова и Анда Николова завършват в САЩ и са преподаватели по пиано там, Катя Тугубицка в Испания, а Теодора Попова в Германия. Росица Даскалова завършва консерватория в Пловдив и концертира и преподава орган в Антверпен, Белгия. Радка Фердинандова избира да обучава ученици в Италия. Марияна Станчева е педагог в софийска музикална школа, а Кремена Павлова и Десислава Братоева – в СУ “Ем. Станев” – В. Търново.
От възпитаниците на школата по изобразителни изкуства и керамика има няколко архитекти с реализация в чужбина. Марио Радев завършва компютърна анимация в Лондон, а Невена Йовчева изучава керамика в университета в Гренада. Милена Димова е известен български иконописец, а Борислав Петров завършва стенопис.
В момента в Младежкия дом все още работят преподаватели с богат опит. Жана Шимидова преподава вече около 30 години в Детската музикална школа. Владимир Габров е основател и ръководител на Детска вокална група “Пеещи камбанки” вече 40 години. Стефка Петрова е дългогодишен ръководител на детски и младежки театрални формации.
Николай ВЕНКОВ
сн. Б. БОНЕВ и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново