Юбилейният спектакъл “Под игото – 1894-та” гостува във Велико Търново

Публикувано на вт, 14 сеп. 2021
90 четения

Юбилейният спектакъл “Под игото – 1894-та” гостува тази вечер от 20 ч. в Летния театър във В. Търново. С него се отбелязват 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов и 100 години от неговата смърт. Постановката е на Драматичен театър “Рачо Стоянов” – Габрово, който отбелязва своята 75-годишнина.
“Под игото – 1894-та” е нова българска пиеса за трудностите и перипетиите около амбициозното първо българско издание на романа “Под игото” от младия издател Тодор Чипев. То се случва в бедна и объркана, тъмна и кална, едва прохождаща следосвобожденска България. Събитията много напомнят на днешните – метежи по улиците, стачки, интриги и ламтежи за власт. На техния фон един писател, един издател, един фотограф и група литератори, актьори и художници се опитват да издадат книга във вид и със съдържание на световно ниво. Както тогава, така и днес, да намериш пари, за да създадеш изкуство се оказва отчайващо сложно, на фона на крясъците пред парламента и прегрупирането на политическите сили. И почти толкова безсмислено, колкото да се опитваш да продадеш после това изкуство на един гладуващ, разгневен и обиден народ. Но една шепа хора тогава (и една шепа хора днес) са убедени, че “Ние ще умреме. Ей тука – дето сме се събрали. Ще умреме и я ни запомни някой, я – не. А “Под игото” ще остая!”, казват създателите на пиесата.
Автор на постановката е Гергана Змийчарова, режисьор – Петринел Гочев, художник – Гергана Лазарова-Рънкъл, а хореограф – Светлана Цвяткова.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново