Юбилейна изложба отбелязва 80 години от рождението на художника Георги Стойков

Публикувано на пт, 17 Ное. 2023
192 четения

Юбилейна изложба ще ознаменува 80-годишнината от рождението на художника Георги Стойков. Експозицията, включваща творби живопис, акварел и въглен, ще бъде представена в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново и ще бъде открита на 24 ноември от 17,30 ч.
Георги Стойков е роден на 4 септември 1943 г. във великотърновското село Росно. Той е част от първия випуск на Факултет изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1963-1967 г., а през 1971 г. там стартира и кариерата му като асистент по Живопис. Художникът специализира в Белградската академия за изящни изкуства в Югославия (1973 г.) и в Ленинградската художествена академия в Русия (1974 г.). Заслугите му като преподавател в 23-годишната му кариера могат да се видят в поколения студенти, реализирали се като преподаватели и свободни артисти.
За уменията на Стойков като художник доказателство са творбите, притежание на институции и частни колекции както у нас: В. Търново, Габрово, Шумен, Казанлък, Русе, Разград, Сандански, Ловеч, Троян, така и в чужбина: Швейцария, Франция, Финландия, Сърбия, Русия.
Още през 1976-82 г. творецът проверява на практика своите изводи в упражненията по живописна композиция с “два изключително любознателни и творчески настроени курса” и през 2005 г. обобщава дългогодишните си размисли, търсения и лични констатации за сложния процес на композирането в книгата “Картинното пространство”.
“…методичният подход на Г. Стойков е с безспорен принос в педагогическата практика по изобразително изкуство. С дълбочината на начетеността и широтата на познанията си, Георги Стойков е част от богатата палитра на заслужили уважение наши колеги. Той даде своя реално приложим и научен принос за повишаване качеството на преподаване във Факултета по изобразително изкуство. Създадената от Г. Стойков преди четиридесет години учебна програма по живописна композиция е отлична теоретична база, която дава качествени резултати при обучението…”, пише за него доц. Маринета Млячкова.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново