Яница Радева представя новия си роман “Поздрави от Хадес”

Публикувано на вт, 14 сеп. 2021
70 четения

Писателката Яница Радева пристига във В. Търново, за да представи новия си роман “Поздрави от Хадес”. Тя кани читателите на разговор за героите, жените, боговете и Едип в литературата и в новата ѝ творба. Водещ на събитието, което ще се проведе тази вечер в 18 ч. на откритата сцена на “Галерията”, ще е доц. д-р Владимир Донев, преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, а за публиката са подготвени изненади.
С митологичния си роман “Поздрави от Хадес” Яница Радева се спуска дълбоко надолу, за да навлезе в света на архетипите, заложени в основите на нашата природа. Тя изследва опасности, откриващи се, когато счупим ключалките на забраните. За написването на книгата авторката ползва достигнали до нас фрагменти от митове, факти и открития на археологията, като ги помества в нов културен контекст. Радева се стреми да достигне до дълбините на човешката същност, за да потърси обстоятелствата, при които се проявяват най-добрите или най-лошите наши качества. Героите на романа помнят смъртта и имат причина да го правят. Някои от тях са от царския род на Едип, други са обикновени хора, без наследство или богати застъпници. Но всички са изправени пред труден избор и попадат в нелеки за преодоляване ситуации, от които излизат по-мъдри, разбрали какво значи да срещнеш Хадес.
Яница Радева е родена в Ямбол. Автор е на две стихосбирки, четири романа и една монография. Стихосбирката ѝ “Кошерът на думите” е номинирана за наградата за поезия “Николай Кънчев” през 2012 г. Романът “Пътят към Тива” получава номинации за националните литературни награди за български роман на годината “13 века България” (2018) и “Елиас Канети” (2019). “Поздрави от Хадес”, която излезе през 2020 г., също бе номинирана за “Роман на годината” на Фонд “13 века България”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново