Йълдъз Ибрахимова повежда публиката на търновския театър на разходка из Балканите

Публикувано на вт, 28 Ное. 2023
1590 четения

Популярни ритми от балканския фолклор ще прозвучат в концерт-спектакъла “Балканика” на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” във Велико Търново с участието на гост-звездата Йълдъз Ибрахимова. Премиерата ще е на 30 ноември от 19 ч. в голяма зала на великотърновския храм на Мелпомена и ще предложи едно малко по-нестандартно изживяване на публиката.
“Колкото и да са различни езиците, на които разговаряме, балканските народи имаме толкова общи неща, че музиката ни сближава допълнително и сама по себе си говори за всичките ни емоции, които са много по-силни от на другите европейски народи. За мен е огромно удоволствие да бъдем заедно с прекрасния екип на великотърновския театър и се надявам да направим един много хубав и емоционален концерт”, каза Йълдъз Ибрахимова, която е обиколила над 50 държави, но продължава да смята, че Балканите са нещо различно.
“Благодаря на Йълдъз Ибрахимова, че се съгласи да стане част от нашия концерт-спектакъл “Балканика”. Той е част от онази репертоарна линия, която великотърновският театър поде преди малко повече от две години за така наречените многожанрови концерти с популярни изпълнители и групи”, каза Васил Вълчев, директор на МДТ. Той припомни, че такива проекти бяха реализирани с Орлин Горанов, Б.Т. Р., супергрупата “Фондацията”, Дони и Нети, Мандолинен квинтет “София” и др. Вълчев подчерта, че в спектакъла великотърновският театър участва с всичките си творчески звена – оркестър, хор, балет, солисти и актьори, и се надява той да бъде показан не само пред публиката в старата столица, но и в големите културни центрове на България през летния период. “На този концерт ще се посмеем, но и ще потъгуваме, защото такава е балканската музика”, допълни Вълчев.
“На сцената ще изпълним неща, които са смесени по две различни рецепти. В едната обхващаме балканския регион и представяме музика от различни точки на Балканите, смесвайки българска, турска, румънска, албанска музика, преработени и оркестрирани за симфоничен оркестър. Другата рецепта смесва различни типове музика – класическа, автентични мелодии, обработени за състава на сцената, фолклор, джаз”, разказа Георги Патриков, инициатор на концерт-спектакъла и диригент на оркестъра. Той добави, че разчита и на колегите си от драматичния театър, които ще водят публиката из тази музикална разходка по нетрадиционен начин и ще допълнят настроението.
Формата на спектакъла е много различна от стандартен концерт и темата е интересна, защото на нашата територия е създадено сценичното изкуство. Дионис е тракийско божество и от него произлиза древногръцкият театър, а от древногръцкия театър следва цялата сценична дейност, до която сме стигнали в момента, смята Христо Симеонов, сценарист и режисьор, с когото великотърновският театър работи за първи път. Орфей също е тракийски мит и също е наш герой. Никъде хората по света не пеят за толкова много неща, както е на Балканите, където за всяко нещо има песен, допълва той. “Изключително удоволствие е чрез този мултимедиен спектакъл да разгледаме балканската душа и това свободомислие, душевната свобода в изкуството”, каза Симеонов и добави един възлов цитат на Никос Казандзакис от концерта: “Да си свободен означава и срамът и достойнството да са си изцяло твои. Да си свободен означава да си човек”.
Хореограф на концерт-спектакъла е Катя Богданова, а диригент на хора – Яница Първанова.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново