ВТУ издаде юбилеен сборник за първия випуск “Българска филология”

Публикувано на чт, 8 Ное. 2018
125 четения

Юбилейният сборник “Първа аудитория”, посветен на възпитаниците на първия випуск “Българска филология”, бе представен във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Луксозното издание е подготвено по повод 50 години от дипломирането на първите филолози. Представянето на сборника бе част от програмата за 55-годишнината от създаването на университета.
“Сборникът е нашият израз на признателност към първосъздателите на ВТУ и първите преподаватели. В него се постарахме да включим само творби на студенти от първия випуск българисти и филолози. Мнозина от тях вече не са между живите, но ние включихме автори, чието присъствие и до днес се усеща в националната ни художествена и научна литература”, заяви проф. дфн Невяна Дончева-Панайотова, която е член на редакторския екип. Тя допълни, че в сборника са представени поезия, проза, научни изследвания и краеведчески проучвания, като целта е била да бъде защитено името на възпитаниците от първия випуск. В книгата са поместени произведения на Калина Ковачева, Николай Колев, Недялко Чалъков, Генчо Витанов, Минчо Минчев и др. Изданието е отпечатано от университетското издателство, а част от тиража бе подарен на преподаватели, гости и възпитаници на висшето училище.
Първият випуск филолози е най-многолюдният от четирите специалности, с които стартира ВТУ – 120 души. “Тези хора се реализираха като учители, директори на училища, културни институции, кореспонденти, сътрудници на издателства, на вестници и списания. Според мен един достойно изживян живот”, каза още проф. Дончева.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново