Втората забавна събота в музея на Долна Оряховица ще е посветена на хляба

Публикувано на пт, 21 авг. 2020
70 четения

В Етнографския музей в Долна Оряховица тази събота ще се състои втората от поредицата забавни съботи. Този път тя ще е посветена на нещо, на което в днешно време сякаш обръщаме много малко внимание, а всъщност то е “основа на живота на българина”. В стари свитъци и ръкописни книги от времето на Второто българско царство така е наречен хлябът. Може в модерната диета той да не е на почит, но и до днес скъпи гости се посрещат с хляб и сол и още е “жива” поговорката “Никой не е по-голям от хляба!”. А за празници се приготвят специални погачи, които се украсяват с пластична украса, според случая. Но има един хляб, който е “свят”, защото носи Божиите символи, положени върху му чрез дървено печатче, наречено просфора. Така се нарича и самият обреден хляб, който е ключов елемент от християнското тайнство причастие. Освен църковните печати, някога всяка християнска къща имала своя “просфорник”, който съхранявали в домашния иконостас, редом до иконата-покровителка на дома. Много често в домашни условия просфорите се правели заедно с друг вид обредна украса.
Ето с този интересен предмет – просфорния печат, идващ отпреди векове и с умението с него да се правят празнични и обредни хлябове, ще ви запознае в предстоящата забавна събота Теменуга Йорданова – уредник в Исторически музей Горна Оряховица.
Заедно с музейния етнограф ще откриете Божиите символи, ще докоснете непознат предмет, ще изработите своята хлебна просфора и със сигурност ще се зарадвате на новите си откритията.
Историята на градчето Долна Оряховица и етнографията на региона ще разказват за отминалото време чрез двете части на експозицията – те са като Шехерезада – могат да разказват дълго, без да се повтарят. Таблата на изложбата “Нашият музей през вашия поглед” вече се усмихват с множество рисунки от миналата събота, но с нетърпение очакват и рисунките на тези, които ще дойдат тепърва.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново