Втора Национална младежка изложба подготвят от СБХ във Велико Търново

Публикувано на вт, 6 апр. 2021
50 четения

Представителството на СБХ – Велико Търново, събира млади творци на възраст от 18 до 35 години за участие във второто издание на Националната младежка изложба “GO AHEAD/ПРОДЪЛЖА-ВАЙ”. Тя ще се проведе в старата столица от 11 май до 2 юни, а домакин на проявата отново ще са Изложбени зали “Рафаел Михайлов”.
Младежката изложба има за цел да даде възможност за изява на автори със съвременни творчески търсения в областта на визуалните изкуства, без ограничение във вида им. Тя цели да подкрепи творци, избрали изкуството като призвание и професия. Форумът ще даде своя принос към приобщаването и развитието на младите артисти към изложбените пространства в старата столица, посочват от СБХ – Велико Търново.
Наградният фонд включва няколко отличия от организаторите и техните партньори. От Община Велико Търново са предвидени 3 награди по 600 лв., наградата на СБХ е в размер на 500 лв., а тази на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” е 400 лв. Наградата на Представителство на СБХ – Велико Търново, е в размер на 300 лв., наградата на Галерия “Савчеви” в Оряхово е участие в пленер. Има и награда на РНБ “П. Р. Славейков”. Всички автори, чиито творби са селектирани за участие в изложбата, ще получат сертификат. Журито си запазва правото на промени в наградния фонд в зависимост от творбите и видовете изкуства, участващи в изложбата.
“Проявата ще премине под мотото “От младите – към младите.” Надяваме се да привлечем публика не само от традиционната за културните събития до този момент ценители, а да събудим интереса и на по-младите – в тийнейджърска възраст. Тяхното приобщаване към света на изобразителното изкуство, посредством творби на близки до възрастта им автори, ще продължи традициите за развитие и утвърждаване на изкуството в културния живот на нашия град”, посочват организаторите.
Творбите ще се приемат в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” от 22-ри до 24 април включително, а журирането им е насрочено за 28 април. Откриването на експозицията ще бъде на 11 май.
Изложбата се реализира от Община Велико Търново и Представителство на СБХ – Велико Търново, с партньори ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, СБХ, Галерия “Савчеви” в Оряхово и РНБ “П. Р. Славейков” във В. Търново.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново