“Чернобилска молитва” и криминалета избират търновци за лятната отпуска

Публикувано на вт, 13 Авг. 2019
417 четения

Децата са сред най-активните читатели на книги през лятото. Това показват наблюденията на книжарите и библиотекарите във Велико Търново през юни и юли. Освен задължителната литература, която трябва да прочетат през лятната ваканция, учениците търсят и развлекателни четива.
“Наблюдава се тенденция според която децата от началните класове са по-стриктни в четенето на книгите от ученическите списъци. Често те изчитат всичко под натиска на своите родители и учители. В по-горните класове повече наблягат на избраните по желание четива. Много актуални в момента са влогърите Слави Панайотов, Стан, Стефи, Емил Конрад и др. Благодарение на интернет влиянието им те успяват да съберат тълпи от почитатели, готови да чакат с часове на опашки, за да се сдобият с книгите им”, споделя наблюденията си Стефка Чернева, която е управител на една от големите книжарници в старата столица.
Нейната колежка с усмивка добави, че предишния ден сутринта едно дете с нетърпение я е чакало да отвори, за да си купи развълнувано желаната книжка, тъй като вече е изчело всичко от училищния списък.
Стефка постоянно се интересува от читателите и техните интереси и държи на обратната връзка с тях. Подкрепя мнението на редовна клиентка на книжарницата, която смята, че и при четенето, както при храненето, съществува сезонност. Както човешкото тяло през лятото се нуждае от по-лека храна, така и мозъкът предпочита леките четива. Книжарката е напълно съгласна с тази теза и статистиката на продажбите напълно говори в нейна подкрепа. Предпочитани през ваканционните дни са любовните романчета, забавните книжки, криминалетата и трилърите. По традиция сред най-продаваните автори са доказаните майстори на перото, като

Дейвид Балдачи, Джон Гришам, Даниел Стийл
и др.

Управителката на книжарницата сподели и интересно изследване, според което има няколко основни, характерни момента при лятното четене. Някои от хората използват дните на отпуската си, за да се самообразоват. Сред тях най-често това са докторанти, учители и преподаватели, които подготвят програмите си за есента, повишават сами квалификацията си и т.н. Друга част от читателите предпочитат разтоварващи книги. Те искат да разпуснат с неангажиращи четива, които да не напрягат излишно измореното им от работа съзнание. Трети са силно повлияни от модните тенденции. Във връзка с последните Стефка посочва именно нашумелите в момента автори, сред които са Мария Лалева с книгата си “Живот в скалите”, Димитър Калбуров със “158 удара в минута”, Цветелина Цветкова с “Лейди Гергана”, Добри Божилов” със “Задругата” и др. В челото на класацията по продажби е и “Чернобилска молитва” на Светлана Алексиевич. Интересът към нея напоследък е още по-засилен от хитовия сериал “Чернобил”, който буквално разби класациите по гледаемост.
В сезона на екскурзиите добре се продават и книгите тип пътеводители, които дават нови идеи за дестинации на любителите на туризма. Такива са “52 екопътеки за всеки” на Ели Иванова, поредицата “101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова и др. Летните пътувания за други могат да бъдат отегчителни. Сред недолюбващите ги са най-често децата, които все нямат търпение да стигнат до крайната цел. За тях издателите също са се погрижили, предлагайки на родителите т. нар. активни карти. Те включват различни игри за път, с които малчуганите да се занимават, спирайки да досаждат на големите с вечните въпроси “Стигнахме ли?” и “Колко още остава?”.
Много от издателствата и книжарниците предвидливо предлагат на клиентите си “подходящи” книги за лятно четене. Често сред тях попадат именно такива като изброените дотук. Въпреки това, вкусът на всеки е различен и много от читателите предпочитат сами да изберат в каква история да се потопят. В големия океан от жанрове и заглавия това невинаги е лесно, но пък е особено приятно занимание за истинските литературни фенове.
Има наблюдения, че четенето зависи и от семейното положение, възрастта и местоживеенето. През лятната отпуска немалко от семейните хора предпочитат да отделят повече време на близките си. Често това “изяжда” от времето им за книги. Хората по селата пък трябва да обърнат внимание на земеделието и работата в двора и градината, които са по-важни от прекараното време с книга в ръка.
Учениците често четат повече художествена литература през лятото, тъй като през учебната година са натоварени с уроци. Дори да не са сред любителите на литературата, понякога “насила” им се налага да се запознаят поне с част от произведенията от списъка, който предстои да изучават, започвайки училище. Разбира се, много по-лесно е

с книгите,
които наистина ги увличат

Сред тях са тези на компютърна тематика или свързаните с нашумели игри, като “Minecraft” и “Fortnight”. Неспадащ е интересът и към тийнейджърските романи на Рик Риърдън. Авторът известно време е бил преподавател в училище, което вероятно донякъде обяснява и успеха му сред младите читатели.
Великотърновските автори също имат своите читатели, особено сред съгражданите си. Елена Чамуркова с политическите трилъри “Обществена поръчка” и “Изнудвачът”, проф. Пламен Павлов с увлекателните си четива на историческа тематика, проф. Милко Палангурски с актуалното си в момента изследване за “Бащите на българската конституция”, посветена на 140-годишнината от създаването на Търновската конституция, също са търсени и четени.
Много от клиентите на книжарниците в летните дни са туристи. Не е необичайно те да са дори повече от местните четящи, които често по това време от годината прекарват отпуските си по други места.
В заключение можем да кажем, че опасността, която някои съзираха в това компютърната мишка да изяде книжката, не съществува. Електронните четци също не се превърнаха в заплаха за книжното тяло. Любовта към литературата все още е жива и едва ли скоро ще бъде заменена от друга. Всеки може да бъде уцелен от стреличката на книжния Купидон, особено в сезона на любовта и летните приключения. Нужно е само да попадне на подходящата книга, която да запали искрата в него.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново