“Стъклената менажерия” на Тенеси Уилямс репетират във великотърновския театър

Публикувано на чт, 1 Дек. 2022
111 четения

Красивата семейна драма “Стъклената менажерия” на Тенеси Уилямс репетират артистите от драматичния състав на великотърновския театър. За новия спектакъл е поканена гост-режисьорът Надя Панчева. Над сценографията работи Ясмин Мандели, а музиката подготвя Петър Атанасчев. В постановката, която ще се играе в камерна зала, участват актьорите Стефка Златкова, Никол Бойчева, Боян Фърцов и Кирил Милушев.
Премиерата на “Стъклената менажерия” е в навечерието на коледните празници – на 21 декември. С афиша на новото заглавие се е заела Силвия Николова, която е третокурсничка в специалност “Графичен дизайн” на Факултета по изобразително изкуство при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Тя спечели трета награда в конкурса за афиш, организиран от театъра и катедрата по графичен дизайн и визуална комуникация.
Още с появата си на сцената на Бродуей през 1945 г. пиесата “Стъклената менажерия” печели наградата на американската критика, а на нейния автор си осигурява репутацията на един от най-великите съвременни световни драматурзи. “В основата на процеса на търсене в новата постановка на великотърновския театър стои темата за психологическата травма на главния герой Том, който е заставен да се връща отново и отново към кошмарните последни дни, прекарани с майка му Аманда и сестра му Лора в тесния им апартамент. Светът, който обитават персонажите, е силно изкривен и илюзорен. Те са се затворили в своята малка крепост и контролират събитията, които им се случват, през апатия или ги обличат в лъжи, за да са по-лесни за приемане. В тази среда се появява и един външен за семейството човек, който е поканен с мисията да стане мъж на Лора. В крайна сметка, той фатално преобръща реда и контролираните досега процеси на деструкция и у тримата персонажи”, разказва режисьорът Надя Панчева.
Тя сподели, че в спектакъла ще участват и музиканти от театъра. Този камерен състав с музика на живо изолира средата от външни средства и прави преживяването на зрителя още по-интимно.
Надя Панчева е завършила режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Пламен Марков. В професионален план вече има реализирани постановки както в държавния, така и в независимия театрален сектор. Някои от тях са “Чудо” от Иван Радоев в ДКТ “Иван Радоев” – Плевен, “Невинно малко убийство” по Жан-Пиер Мартинез в Театър “София”, “На чисто” от Нийл Лабют – копродукция на ОДТ “Апостол Карамитев” и City mark art centre, “Разбиване” по Нийл Лабют – продукция на SPAM STUDIOS, “Олеанна” от Дейвид Мамет в ОДТ “Любомир Кабакчиев” – Казанлък. За спектакъла “Разбиване” на фестивала “Отело” в Гостивар, Македония, Надя спечели награда за най-добър режисьор и най-добра постановка.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново