“Среща на поколенията в Царевград Търнов” събира музиканти от различни възрасти

Публикувано на пт, 1 мар. 2019
315 четения

Майсторски класове по цигулка, виола и контрабас предстои да се проведат във В. Търново. Те са част от проявите, свързани с две годишнини – 150 г. от основаването на търновското читалище “Надежда-1869” и 120 г. от рождението на Панчо Владигеров. Организатори са Община В. Търново, Сдружение “Силания” и Читалище “Надежда-1869”.
Идеята за майсторските класове е на Георги Чукуров – главен експерт в Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” към Общината, разказа Дочка Михова, създател на Сдружение “Силания”, чиято основна цел е да спомогне за подобряване на музикалното възпитание и образование на децата и малдежите. Работейки заедно с Георги Чукуров по проекта за майсторските класове, получили подкрепа и от Читалище “Надежда-1869”.
Интересът към инициативата е много голям. Класовете по цигулка и виола ще води проф. Йосиф Радионов, който е преподавател в Националната музикална академия. Бил е солист на всички български симфонични и камерни оркестри, както и на много чуждестранни състави. В неговите занятия на пиано ще акомпанира Зорница Радионова. Учениците по контрабас ще се обучават при Калоян Трифонов под акомпанимента на Дора Христова. Децата са от цяла България, като има участници от София, Пловдив, Варна, Плевен, Русе. В класа по цигулка са се записали 13 деца от 3 до 12 клас, а в класа по контрабас 8 деца – от 6 до 12 клас. Те са предварително селектирани от техните педагози в петте музикални училища на България. За много от тях предстоят участия на различни фестивали и конкурси и тези три дни интензивно обучение ще им даде шанс да подобрят уменията си и да се явят още по-подготвени, споделиха организаторите.
“За мен това е национално събитие и именно поради тази причина решихме да го заявим като част от Културния календар на община В. Търново. Надявам се в следващите години да го превърнем и в международно”, заяви арх. Донка Колева, председател на Читалище “Надежда”.
Калоян Трифонов, който ще преподава в майсторския клас по контрабас, е търновец и се занимава с музика още от дете. През 1997 г. заминава за Мюнхен и завършва Музикалната консерватория. За него работата с деца не е нещо ново, защото и в Германия преподава на млади таланти. Като музикант е обиколил почти целия свят. От 2008 г. свири в ансамбъл “Виртуози”. Квинтетът изнася концерти дори на бебета и малки деца. За тези изяви той сподели, че са нещо традиционно и класическата музика оказва благотворно влияние върху малчуганите.
Събитията във Велико Търново ще се проведат от 2 до 4 март в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и НЧ “Надежда-1869”. На 3 март от 17,30 ч. ще бъде концертът на преподавателите, а заключителният концерт ще се състои на 4 март от 15,00 ч. в Изложбени зали. Мероприятията са отворени.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново