“София филм фест” представи шест подбрани заглавия във Велико Търново

Публикувано на пн, 29 май 2023
149 четения

Шест подбрани кинозаглавия изгледаха жителите и гостите на В. Търново в гостуващия за 12-а поредна година “София филм фест”. В рамките на три дни в Голямата зала на Общината бяха прожектирани филмите: “Ваклуш” на Николай Василев, “Двете страни на острието” на легендарната френска режисьорка Клер Дени, документалният филм на Костадин Бонев “Оловният войник”, най-новият филм на световноизвестния режисьор Фатих Акин “Рейнско злато”, “Повелителят на горите” на сценариста и режисьор Фолкер Шльондорф и “Лука” – най-новата творба на носителката на “Златен лъв на бъдещето” Джесика Удуърт, с участието на Джералдин Чаплин. Публиката се срещна с някои от режисьорите, героите, копродуцентите на филмите и с директора на “София филм фест” Стефан Китанов.
Първият фестивален ден започна с филма “Ваклуш”, посветен на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Той е заснет в период от почти три десетилетия – между 1994 г. и 2022 г., и предложи изключително любопитни архивни кадри от житейския път на една от най-енигматичните личности на България. Последва кинолентата “Двете страни на острието” – носител на наградата за режисура “Сребърна мечка” на Берлинския кинофестивал през 2022 г., с участието на Жулиет Бинош и Венсан Линдон. Във втория фестивален ден зрителите видяха филма “Оловният войник”, посветен на поета Александър Петров, чиито стихове звучат в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като “Тангра”, “Сигнал”, “Фактор”, “Д2”, Кирил Маричков, Стенли и много други. След това публиката видя и “Рейнско злато”, разказващ за съдбата на Хатар – един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят. Третият фестивален ден предложи на присъстващите “Повелителят на горите” – портрет на австралийския агроном Тони Ринаудо, чието дело през 2018 г. е удостоено с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Финал на програмата за тази година постави филмът “Лука”, вдъхновен от литературния шедьовър на Дино Будзати “Татарската пустиня”.
Дванадесетият “София филм фест” във В. Търново” е част от проекта на Арт Фест “Операция кино 2023”, реализиран в партньорство с Национален фонд “Култура”, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и OMV България.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново