„Кокошка с брошка“ на съботната сцена на Театър ВЕСЕЛ

Публикувано на чт, 11 май 2023
130 четения

В афиша на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 13 май от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, ще гостува „Кокошка с брошка“ – спектакъл с кукли за деца и техните родители по мотиви от приказки на Маргарит Минков. Заглавието е от репертоара на Държавния куклен театър в Бургас. Драматизацията и постановката са дело на Петър Тодоров, а автор на сценографията и куклите е Ханна Шварц. Музикалното оформление и хореографията са на Десислава Минчева, с чието талантливо участие се представя спектакълът.
„Кокошка с брошка“ е историята на една Кокошка, която вместо яйце снася шоколадов бонбон и това я хвърля в ужасна паника. След безуспешни опити да намери решение на „проблема” си при своята приятелка Патицата, при Доктора и при Царя, децата я успокояват, че всъщност не се е случило нищо страшно, а напротив… Прекрасно е да направиш нещо различно и с това да зарадваш някого.
Спектакълът е реализиран с подкрепата на Фондация „За Родопите” и има номинация за най-добър спектакъл в категорията „Куклено изкуство” за наградите „Икар” 2006 на САБ. „Кокошка с брошка” печели Първа награда за най-добър спектакъл от Холандското жури на XV международен куклен фестивал „Двама са малко, трима са много”- Пловдив, а Десислава Минчева е удостоена с Награда за изключително актьорско майсторство на същия фестивал. Тя получава отличие за най-добра актриса на фестивала за спектакли с един актьор GALA STAR в Бакъу, Румъния, на фестивала „Албамоно” в Корча, Албания, на фестивала “Гумбекови дни” в Загреб, Хърватска, на Международния театрален фестивал „Вълшебната завеса“ в Търговище. Спектакълът е представян в България, Румъния, Албания, Словения, Норвегия, Пакистан, Исландия, Хърватска, Словакия, Холандия, Германия, Турция, САЩ, Индия.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново