Виолета Белчева и Борислав Костов събраха цвят, любов и еротика в книга

Публикувано на пн, 18 Дек. 2017
850 четения

Нежност и красота, любов и еротика, облечени в цвят и стихове, събраха в поетичен сборник Виолета Белчева и Борислав Костов. Тя е експерт в сферата на човешките ресурси с призвание на илюстратор, а той известен театрал, журналист и писател с 26 издадени книги и куп литературни награди. Тяхната съвместна книга носи името “Пепел от пеперуди” и ще бъде представена пред публика на 19 декември от 18 часа в хотел “Премиер”. За достойнствата на първото им съвместно издание ще говорят проф. Радослав Радев и доц. Владимир Донев от Великотърновския университет.
Любовна лирика в слово и цвят са сътворили двамата автори. За около два месеца, предизвиквайки се един друг със своите произведения, Борислав е написал около 30 стихотворения, а Вили е нарисувала 19 цветни илюстрации. За нея книгата е първа изява като художник. Център на нейните акварели е вечната жена, която е подвластна на любовта, но умело контролира всичко около себе си.
“На представянето на моята последна книга с любовна поезия преди 7 години се заклех, че затварям сърцето и ръцете си за такива стихове. Оттогава не съм спрял да творя хумор и сатира, мемоаристика, но не и лирика. И така до момента, в който не видях цветните пеперуди на Виолета. Те ме връхлетяха с багрите на младостта и ме запратиха в необятния мир на неоскърбените мечти и опожарените надежди. Неусетно написах първото стихотворение. Веднага ѝ го прочетох, тя го хареса и в отговор нарисува картина. Така се получи едно перпетуум мобиле – аз пиша, тя рисува и обратно…”, признава Борислав.
“Като деца обичахме да се гмуркаме в морето. Поемаш дълбоко въздух и се устремяваш надолу. И там отваряш очи в един нов свят, събрал мъдрост, красота и емоционалност, за която може да не ти стигнат и сто живота. Това изпитах, когато за първи път се докоснах до лириката на Борислав”, отваря сърцето си Виолета.
Любовна поезия с еротичен привкус, игривост и известна доза самоирония е създал писателят. От мелодичните му стихове прозират творческа зрялост, житейска мъдрост, тъга и в същото време оптимизъм. “Музата за всеки творец обикновено е събирателен образ. Отделни мои стихове са провокирани от реално съществуващи дами, но като истински мъж няма да разкрия извора на моето вдъхновение”, усмихва се поетът. Той е автор на четири книги с лирика, а последната – “Просто март, просто есен”, се появява през 2010 г. Стиховете в “Пеперуди от пепел” са събрани в три части. В първия са поместени избрани произведения от предишната му книга, а другите два са озаглавени “От Ада към Рая” и “Дежа Вю”.
Вече десет години Виолета отдава цялото си свободно време на рисуването с акварелни бои, а преди 2 г. хобито ѝ се превръща в страст. “Получих огромна подкрепа от моето семейство. По тяхно настояване си купих и професионални материали. Мой консултант е художникът Любомир Чакъров, който е преподавател в Националната художествена академия в София. Той ме напътства и ми дава тласък да продължавам напред. Моя мечта беше един ден да рисувам илюстрации и съм щастлива, че се сбъдна”, усмихва се дамата, която по образование е корабен архитект.
Нейните акварели са светли, цветни и оптимистични, а морето и еротиката са любимите ѝ теми. Запазен знак във всяка нейна картина е пеперудата, която за нея е символ на женското начало. Тя признава, че творенията на Борислав са благодатна тема за илюстраторите, защото всеки стих разказва история. “Моите рисунки не следват буквално текста. Доверих се на интуицията си и на чувството, което ме завладяваше след първото прочитане на стиховете. Интересното е, че някои от тях съм ги чувала само по телефона, на път към магазина например”, признава Виолета.
Мениджърът по човешки ресурси работи и по други творчески проекти в областта на илюстрацията. Паралелно с това подготвя и първата си самостоятелна изложба. А дотогава съвместната книга с Борислав Костов ще бъде представена и в София, Бургас, Берковица, Варна, Плевен и Ловеч.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново