“Гераците” с премиера на сцената в Летния театър в старата столица

Публикувано на вт, 1 сеп. 2020
128 четения

Спектакълът “Гераците” по едноименната повест на Елин Пелин ще бъде представен премиерно в Летния театър в парк “Марно поле” във Велико Търново. Героите от това емблематично произведение на българската литература ще оживеят за първи път на открита сцена на 1 септември (вторник) от 20 часа. Билети се продават на касата на МДТ “Константин Кисимов”, а в деня на представлението ще могат да се закупят и пред Летния театър.
“Гераците” е най-новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър в старата столица. Гост-режисьорът Невена Митева предлага класически прочит на обичаната повест на Елин Пелин. В спектакъла участва целият драматичен състав на великотърновския театър, а постановката впечатлява не само със силна актьорска игра, но и с мащабен декор, авторска музика и вокални изпълнения на живо. Сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, музиката е на Петър Атанасчев, а вокален педагог е Яница Брънзелова.
Трагичната история на Гераците ни предизвиква да се върнем към корените си, да разровим семейните архиви и да открием там дълбоко закопани родови тайни за непростими грехове. Семейството, което обединява целия спектър от човешки взаимоотношения, се разпада без никаква корист, потъпквайки патриархалните и нравствени ценности – семейно уважение, състрадателност, грижа за ближния, синовна благодарност. Разтърсваща със своята истинност за разрушената семейна хармония, тази творба е събрала в себе си вечните проблеми на живота, актуални и днес.
“Гераците” е част от Маратона на българските спектакли, подготвен от великотърновския театър за почитателите на изкуството в старата столица. Инициативата стартира с мюзикъла “Зех тъ, Радке! Зех тъ!”. На 9 септември великотърновци и гостите на града ще могат да гледат оперетата “Българи от старо време” по едноименната повест на Любен Каравелов. На 12 септември от 10,30 часа е представлението на мюзикъла за деца “Патиланци” от Александър Йосифов. Либретото на Банчо Банов е създадено по мотиви от обичаните разкази на Ран Босилек.
Спектаклите на МДТ “Константин Кисимов” в Летния театър се осъществяват с любезното съдействие на Община Велико Търново. При лоши метеорологични условия представленията ще се проведат в голяма зала на театъра.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново