“Фондацията” завършва лятното си турне с концерт във Велико Търново

Публикувано на пн, 13 сеп. 2021
917 четения

“Фондацията” е една от супергрупите на България, основана в началото на 2013 г. по идея на Дони. В състава ѝ влизат Кирил Маричков от “Щурците”, Иван Лечев от “ФСБ” и “Обичайните заподозрени”, Славчо Николов от “Б. Т. Р.”, Венко Поромански от “Те” и Дони, познат освен като самостоятелен изпълнител и като част от дуета Дони и Момчил. Участниците в групата изпълняват най-големите си хитове в нови акустични аранжименти. “Фондацията” има изключителен успех по цял свят. Те правят немалко големи турнета в десетки страни в различни континенти. На 27 януари 2017 г. изнасят първия рок-концерт в историята на Кувейт. През 2018 г. правят първото околосветско турне на българска група.

– Здравей, Дони! С огромно нетърпение очакваме “Фондацията” във В. Търново, още повече че това ще е последният концерт от турнето ви тази година. Ще се раздадете ли като за последно?
– Разбира се! Постъпваме така на всеки наш концерт.
– Какво да очакват зрителите, освен музика с отлично качество?
– Освен качествено изпълнение, ние ще добавим и още. В групата обичаме да импровизираме, затова всеки наш концерт е различен по своему. Този ще е последен от нашето лятно турне, а първият и последният винаги са по-специални за нас.
– “Фондацията” е проект, който беше обречен на успех от самото начало. Как се роди идеята, защо избрахте това име и как се събрахте точно в този състав?
– “Съединението прави силата”! Следвайки тази максима, ние създадохме този проект, за да може публиката да чува и вижда любима своя музика, от оригиналните изпълнители и творци на песните, които правим на нашите концерти. Заедно сме по-силни и по-въздействащи. Като изключим две песни, за които имаме осигурени авторски съгласия, всичко останало е създадено изцяло от някой от нас, присъстващите на сцената. “Фондацията” е фондът за нашата музика.
– Лесно ли направихте “спойката” помежду си?
– Да. Ние сме с уважение и респект един към друг и затова работим чудесно и до днес.
– Всеки със своята група има десетки хитове. Как подбрахте песните, които да влязат в сет листа за концертите ви?
– С логика и разговори помежду си. Действително, можем да подменим изцяло репертоара си с други наши песни и това отново ще бъдат хитове.
– Кои ваши хитове ще прозвучат на 16 септември в Летния театър във В. Търново?
– Нека бъде изненада, но ще има песни и на “Щурците” и на “ФСБ”, както и на “Б.Т.Р”, а също и мои.
– Предполагам всички, които идват на вашите концерти, знаят наизуст тези песни. С тях е израснало не едно поколение. Какво ги прави толкова обичани и неостаряващи?
– Едва ли има еднозначен отговор, но мога да кажа, че ние, с нашите концерти, предлагаме на хората собствените им спомени.
– В концертите ви всеки изпълнява и песни на другите групи. Какво е личното ви усещане да “влезете в обувките” на колегите си?
– Удоволствие и отговорност.
– Правите турнета по целия свят. Има ли разлика в публиката тук и в чужбина?
– Не. Публиката е еднакво сърдечна в Япония, в Кувейт, в Хавай, в Сидни, както и у нас.
– С каква нагласа идвате във В. Търново? Предполагам, всеки от вас има свои преживявания и спомени, свързани с този град?
– С респект към хората в този исторически град.
– С концерта ви в старата столица лятното турне приключва. Какви са цялостните ви впечатления от изминалите концерти?
– Беше прекрасно, че след година на ковид ограничения можеше да пеем отново заедно.
– Трудно ли беше да го реализирате в условията на пандемия?
– Всъщност не. Както ние, така и хората имаха нужда от тези срещи. Съдя от пълните зали навсякъде, където направихме концерти.
– Мислили ли сте си да издадете албум с песните, които изпълнявате в този състав?
– Още през 2016 г. , чрез издателство “Сиела” издадохме цяла книга за нас, в която се съдържа и диск с песните ни. Изпълненията ни са придружени и от симфоничен оркестър.
– А сега, когато турнето приключи, какво предстои?
– Очакваме турнета и извън страната ни, веднага, щом условията позволят, като в момента се занимаваме с организацията им, но и продължаваме с концертите и тук.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново