Венцислав Колев отново е сред призьорите в престижен конкурс

Публикувано на вт, 3 юли 2018
362 четения

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Седмокласникът Венцислав Николаев Колев от Велико Търново отново се нареди сред призьорите в най-стария и авторитетен детски литературен конкурс у нас “Искри”, организиран от БНР. Тази година ученикът от ОУ “Димитър Благоев” е отличен с поощрителна награда. Творческото състезание е за деца до 16-годишна възраст, а през него всяка година преминават стотици творби на млади таланти не само от България, а и на българчета, живеещи извън пределите на страната. Те не творят по определена тема, което дава пълна свобода на участниците. Допускат се всички възможни жанрове – от стиховете, приказките и гатанките до новели, повести, пътеписи и пиеси. Тази година за конкурса са получени над 500 творби от повече от 250 деца.

Венци за първи път участва в XV Световен конкурс за детско хайку “Живи неща”, който се осъществява в България с любезното сътрудничество на Български хайку съюз и е един от наградените на  специална церемония в София. Участниците в конкурса е трябвало да сътворят свое хайку с рисунка по зададената тема.

Освен в литературата, малкият търновец притежава талант и в рисуването. През последните години със свои рисунки той спечели редица отличия. През миналата година откри и първата си самостоятелна изложба с 45 творби. Върху тях оживяват приказни герои, фантастични създания, птици и всякакви насекоми.

През годините Венци Колев е съчинил повече от 15 истории, които сам е оформил в книги и илюстрирал. Неговите ръчни издания също бяха включени в изложбата.

Историите на Венци са фантастични романи и разкази с поучителен край. Ученикът пише още стихове, гатанки и съчинява кръстословици. Започнал, когато бил едва на 9 г., с една книжка за птици. Сега вече има няколко фантастични романа, един за планетата Фу, за митичния свят на вълшебната страна Всичколандия, описал е как живеят птиците в града и едни интересни истории под дувара.

Венцислав Колев е наследник на Серафим Северняк и той самият предполага, че от тези корени идва страстта му към книгите и писането. Знае, че дядо му и Серафим Северняк са били първи братовчеди, ходил е да види музейната сбирка в Горна Липница и е горд с тази роднинска връзка. Момчето не спира да развива таланта си, а за да може да продължи сам да оформя книгите си очаква да го приемат в специалност „ Графичен дизайн”.

Златина ДИМИТРОВА

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново