Великотърновци почетоха 80-ия юбилей на художника Георги Стойков с изложба

Публикувано на вт, 28 Ное. 2023
137 четения

Десетки близки, приятели, колеги и ученици на великотърновския художник Георги Стойков се събраха на откриването на юбилейната изложба, посветена на 80-ата годишнина на покойния знаков преподавател във ВТУ. Експозицията в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” в старата столица, според куратократа доц. д-р Марина Теофилова, е едно съсредоточие на триединството на автора, събрало в неговата същност художник, преподавател и теоретик на изкуството.
“Този човек имаше много роли в живота, той беше близък на моя вуйчо. Събираха се като младежи, говореха си, смееха се, а аз попивах всичко. Георги Стойков беше най-големият сладкодумец и неговите думи събудиха у мен интереса към изкуството”, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново.
“Още щом отворим вратата към експозицията, сме посрещнати от автопортрета на Георги Стойков и от тук нататък за нас няма връщане, защото вече сме въвлечени в измеренията на неговото вътрешно картинно пространство”, каза доц. Теофилова в емоционалната си реч. “Обкръжени от портретите на неговите близки, ние се оказваме в кръга на докоснати от четката и светлината харизматични личности. Само след дъх и вече тръгваме с него към залеза над екзотичния зной, залял арките на Самарканд, дочуваме гласа на веронезените вълни, разплискващи светлината и гласовете на лодкарите в каналите на Венеция, проглеждаме през дантеления ажур на мостовете над Нева в Санкт Петербург и се губим в небето над самотните дървета на брега”, продължи разказа си кураторът на изложбата. Доц. Теофилова допълни, че пред погледа на зрителя е този интимен свят на художника, в който интериорите очакват да влязат техните стопани, а съдовете в натюрмортите попиват покоя в отразената тишина на светлината.
Николай ВЕНКОВ, сн. ИЗ “Р. Михайлов”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново