Великотърновското читалище “Светлина” с участие в конференция с Херо Мустафа и Миролюба Бенатова

Публикувано на пт, 3 Дек. 2021
362 четения

Вехбие Балиева, председател на настоятелството на най-новото великотърновско читалище “Светлина”, участва в ежегодната Национална конференция “Медийна грамотност срещу дезинформацията”, която се проведе на 2 декември. Събитието бе посветено на дейностите, използващи медийната грамотност като средство за борба с дезинформацията. То се проведе в хибриден формат: присъствен за участниците в трите панела и онлайн за всички останали, които искаха да се включат в дискутираните теми. Участието на Балиева беше в рамките на третия панел на конференцията, в който бяха представени начините за ефективен обмен на знания, умения и опит между деца и възрастни по повод на медийната грамотност. Неговата тема бе свързана с необходимостта от учене през целия живот. В панела бяха представени обучителни програми и добри практики за развиване на уменията на XXI век на възрастните граждани. В тази дискусия, освен Балиева, своя опит и гледни точки представиха: Миролюба Бенатова – журналист и лектор, Спаска Тарандова от Фондация Глобални библиотеки – България, Георги Първанов от “Evergreen Talents” и Мария Черешева от “sCOOL Media” и “Darik Radio”, която модерира дискусията.
Вехбие Балиева е доктор по филология. Работила е като преподавател по съвременен български език във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, както и в Регионална библиотека “П. Р. Славейков”. Тя е дългогодишен учител на деца билингви и е разработила модел на билингвалната езикова личност. Притежава също психологическо образование. Балиева е и част от образователна група “Светлина” в София.
Националната конференция се организира от Коалицията за медийна грамотност и Фондация за свободата “Фридрих Науман”. Участие в нея ще вземат още: Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, представители на UNICEF, офиса на Световната здравна организация в България, МОН, Министерството на културата и др. Събитието е във връзка с отбелязването на Глобалната седмица на медийната и информационната грамотност на UNESCO – 25-31 октомври, и е придружена с три тематични обучения, пряко свързани с конференцията, уточняват организаторите.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново