Великотърновският театър и Йълдъз Ибрахимова канят на музикално пътешествие през Балканите

Публикувано на нд, 19 Ное. 2023
135 четения

На музикално пътешествие с популярни ритми от българския, сръбския, турския и румънския фолклор ще поведе публика екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Гост-звезда в новия музикален проект на МДТ е примата с феноменален глас Йълдъз Ибрахимова. Премиерата на концерт-спектакъла „Балканика“ е на 30 ноември от 19 часа в голяма зала на великотърновския театър.
Програмата е уникално съчетание от произведения на класически композитори, които използват в творбите си фолклорни мотиви и теми и на автентични фолклорни мелодии от Балканите, претворени във вариант за симфоничен оркестър. Публиката ще може да се наслади и на популярни песни от българския, румънския, сръбския и турския фолклор в нова симфонична обработка.
„Проектът е продължение на творческата линия на нашия театър през последните години да съчетава различни музикални стилове и да им придава симфонично звучене. В тази посока е нашето творческо сътрудничество с обичания Орлин Горанов, рок музикантите от Б.Т.Р., със супергрупата „Фондацията“, Дони и Нети, Мандолинен квинтет „София“ и др. Сега сме се опитали да уловим музикалната красота на Балканите и така, съчетавайки различни култури, някак естествено се роди идеята да поканим Йълдъз Ибрахимова“, сподели диригентът Георги Патриков.
Певицата притежава уникален гласов диапазон, който обхваща четири октави и перфектна вокална техника. Тя е сред изпълнителите, които свободно могат да избират между различни стилове в джаза, класическата музика, спонтанната импровизация или автентичния фолклор. Йълдъз Ибрахимова ще зарадва великотърновци с популярни песни от българския, турския и ромския фолклор. Гостенката ще представи своята версия на „Джелем Джелем“, в която се преплитат и фрагменти от „Цигански напеви“ на Пабло Сарасате. Ще изпълни и друга популярна песен – „Едерлези“, заедно с оркестъра и хора на великотърновския театър.
В програмата ще звучи прочутата българска копаница в обработка за симфоничен оркестър на Здравко Русев, „Хоро стакато“ на Григораш Динику и Панчо Владигеров, както и „Ръченица“ от сюитата „Тракийски танци“ на Петко Стайнов. С „Румънска рапсодия ?1“ на Джордже Енеску, създадена по румънски народни мелодии, ще се пренесем в северната ни съседка. В началото публиката ще се потопи в темата чрез нейното автентично звучене – за цигулка и два акордеона, а след това музикалният колорит ще бъде допълнен и от оркестъра.
По време на концерт-спектакъла за първи път пред публика ще бъде изпълнена сюита „Ромале“, създадена по етномотиви от обичания филм «Таборът отива към небето». Композицията е написана специално за симфоничния оркестър на великотърновския театър от Марек Дяков, а той самият ще излезе на сцената като акордеонист.
Диригент на музикалния спектакъл е Георги Патриков, който ще влезе и в друга роля – на акордеонист. Режисьор на мегапродукцията «Балканика» е Христо Симеонов. В нея участват солистите Теодора Петрова, Миряна Калушкова, Никола Иванов, Пламен Долапчиев, Марек Дяков, Мария Павлова, Младен Николаев, Стела Стефчева, Александра Петрова, както и оркестърът, хорът и балетът на МДТ. За оркестрацията и обработката на песните са се погрижили Георги Патриков, Аспарух Бойлов и Марек Дяков.
В това музикално пътешествие ще ни водят младите актьори Никол Бойчева и Кирил Милушев. Спектакълът ще предложи не само прекрасна музика, но и стилизирани танци и визуални ефекти, като на видео екран ще се проектират картини в синхрон с динамичните балкански ритми.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново