Великотърновският музей представя във виртуална изложба даренията за 2021 г.

Публикувано на чт, 4 Ное. 2021
118 четения

Портрет на Джорджо Момчев и снимки, част от дарението от Радина Цачева

По традиция Регионалният исторически музей във В. Търново представя в началото на ноември даренията, получени през годината. За първи път, заради пандемичната обстановка, изложбата “Заедно да съхраним историческата памет” е изцяло виртуална и може да се види на официалния сайт на институцията и в You Tube каналите на музея и в социалните мрежи.
35 дарители са предоставили през 2021 г. за музейните фондове над 150 вещи – снимки, документи, картини, археологически и етнографски материали и предмети, художествени предмети, книги за музейната библиотека и др.
Сред новите постъпления са маслен портрет на Джорджо Момчев, 18 стари фотографии и 24 документа, свързани с известния търновец и неговите наследници. Те са дарени от Радина Климентова Цачева, дъщеря на българския писател и драматург Климент Цачев (07.08.1925 – 19.03.1996) и на известната поетеса Станка Пенчева (09.08.1929 – 27.05.2014). След смъртта на Климент Цачев Станка Пенчева се жени за Георги Георгиев Бурмов, който е внук на Стоян Бурмов и Теодора Момчева – дъщеря на Джорджо Момчев. По този начин, макар и непряка наследница, Радина Цачева успява да съхрани голяма част от наследството на Джорджо Момчев.
С образци от наградната система на община Велико Търново музеят продължава да обогатява фондовете си от периода на най-новата история.
Сред дарителите е Никола Николов, предоставил помощни материали за разкопките в античния град Никополис ад Иструм и фирма “Корали” ООД от сръбския град Кралево, дарила пейки за църквата “Св. 40 мъченици”.
От Регионалния исторически музей в старата столица изказват благодарност на своите дарители, че са опазили във времето ценни материали и са избрали да ги предоставят на институцията, за да продължи да ги съхранява и показва на идните поколения.
В знак на признателност всички дарители ще получат специални свидетелства и карти за безплатни посещения за обектите на РИМ – Велико Търново, за една година.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново