Великотърновският музей показва в Букурещ изложба за Руско-турската война

Публикувано на нд, 2 Дек. 2018
136 четения

mde

dav

mde

Регионалният исторически музей представя в Букурещ мобилната изложба „България и Румъния пред прага на Новото време. Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война”. Музейната експозиция бе открита в Общинския музей в Букурещ от Емил Врежаков – уредник в отдел „Нова и най-нова история”. На събитието присъства Любомир Николов – генерален секретар на Демократичният съюз на българите в Румъния и представители на българската дипломатическа служба в румънската столица.

Изложбата ще гостува  в румънската столица до 9 декември в сградата на двореца „Палата Суту”, построена през 1835 г. в готически стил и обявена за исторически и културен паметник. След това – от 10 декември до 20 януари 2019 г., ще бъде експонирана в Националния музей на румънска история.

Автори на изложбата са доц. д-р Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков. Експозицията е посветена на 140 години от края на Руско-турската освободителна война и подписването на Сан Стефанския договор. Тя съдържа 59 изображения – гравюри, публикувани във френското издание „L’Univers illustre” по време на войната и слабо познати в обществото както в България, така и в Румъния. В изложбата са използвани и копия на снимки направени от военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, предоставени от Иво Хаджимишев и съхранявани във фонда на РИМ – Велико Търново.

Организатори на събитието са РИМ и двете музейни институции в Букурещ, а логистиката е осъществвена от Демократичен съюз на българите в Румъния и Букурещкия университет.

Снимки 1 и 3:– Изложбата в Букурещ  „България и Румъния пред прага на Новото време. Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война”

 

Снимка 2: Емил Врежаков и Любомир Николов – генерален секретар на Демократичният съюз на българите в Румъния при откриване на гостуващата мобилната експозиция .

loading...
Пътни строежи - Велико Търново