Великотърновски творци впечатляват с два иновативни художествени проекта

Публикувано на пн, 7 февр. 2022
426 четения

Трима великотърновски творци впечатляват посетителите на Художествената галерия в Добрич с два иновативни проекта. Изложбата “Графика с добавена реалност” бе открита на 3 февруари с пресконференция и вернисаж. Тя е резултат от съвместна работа на графика проф. д-р Светослав Косев, декан на Факултет “Изобразително изкуство” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, и колегите му – програмиста гл. ас. д-р Атанас Марков и дизайнера ас. д-р Симеон Желев. Експозицията има две подтеми – “Взаимодействие с добавена реалност” и “Божествена комедия”. 29-те творби въздействат както с красотата на графичната работа и калиграфията, така и на технологичното приложение за добавена реалност, изпълващо Зала 2 на галерията с триизмерни изображения на митични създания, описани в “Ад”, “Чистилище” и “Рай” на Данте Алигиери. Въздействието се допълва и от книгите на Симеон Желев, които разчупват традиционната представа за хартиения носител и го представят в необичайна артистична форма, съчетаваща метал, дърво и хартия, част от проект “Превъплъщения на книгата”. Работите от “Взаимодействие с добавена реалност” включват интерактивни инсталации, които поставят зрителя сред зъбни колела или го запращат в спираловидно пространство.
Добрич е третият град в страната, където се представя изложбата “Графика с добавена реалност” и вторият, където може да се види експозицията “Божествена комедия”. Творбите ще останат в Художествената галерия до 8 март.
“Мисля, че създадохме голяма еуфория сред посетителите, особено с добавената реалност. Разбрах, че в галерията са дошли и хора от други градове, специално заради изложбата. Определено се получи много атрактивно и впечатляващо”, споделя проф. Косев, който е автор на графичната и концептуалната част от проектите. Техническата и технологичната част е дело на Атанас Марков, който е автор и на приложението за добавена реалност, а Симеон Желев разработва калиграфията. Всяка от творбите може да се види в две състояния – реално, в двуизмерните графични отпечатъци, и виртуално, което може да се наблюдава чрез специално приложение през смартфон или таблет.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново