Великотърновски художници творят на пленер в Оряхово

Публикувано на вт, 23 юли 2019
413 четения

Седем великотърновски художници творят на пленер в Оряхово, който се провежда до 24 юли. След завършването му Мариета Конова, Николина Джановска, Анастасия Тонкова, Деница Тодорова, Силвия Калоянова, Красимир Русев и Стоян Илиев ще подредят изложба с творбите си в галерия “Савчеви”, която е домакин на събитието. Освен живописците от старата столица, в пленера участват още трима творци. Това са Васко Василев от Севлиево, Радослав Нейчев от София и единственият чуждестранен гост Лазар Шошевич от сръбския град Ниш.
“Това е първата година, в която търновски художници гостуват в нашата галерия. През май тук идваха студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ заедно с преподавателката си Мартина Караиванова. През 16-те години от създаването на галерията през нея са минали над 200 автори от поне 15 държави”, разказа Радослав Нейчев, който е син на организатора на пленера Нейчо Савчев. Художникът добави, че първоначално пленерът е посветен на големия български артист в областта на текстила Марин Върбанов. Той твори известно време в Китай, като отдел от тамошната академия дори носи името на бележития гобленист и новатор в меката скулптура. По този повод в първите издания на пленера гостуват и негови ученици от азиатската държава.
“Базата, която ни предоставят от галерията, е много добра. Това издание бе открито с изложба на работи на предишните участници и ще приключи с експозиция на нашите творби, които създаваме сега. Ще направим организирано посещение в Крайова, където ще разгледаме града и местния Музей на изкуствата”, разказа повече за търновското участие Мариета Конова, председател на търновското представителство на Съюза на българските художници. Тя припомни, че присъствието на младия автор Стоян Илиев на пленера е неговата награда от СБХ за доброто му представяне на изложбата “Go ahead”, която се проведе наскоро във В. Търново.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново