Великотърновски художници обраха наградите в национална изложба

Публикувано на сб, 14 сеп. 2019
264 четения

Изложба с конкурсен характер представя 105 творби на 58 автори от Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Габрово. Експозицията е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, а организатори са „Алианц България Холдинг“ и Съюзът на българските художници.

Кметът на старопрестолния град Даниел Панов уважи събитието и поздрави организаторите и авторите. Той подчерта, че художествените и визуални изкуства винаги са в основата на облика на Велико Търново като историческа, духовна и културна столица, а със своето дело творците правят много за популяризирането и доброто име на града. „След проведен разговор с българския посланик в Словакия Йорданка Чобанова, великотърновските художници са поканени да представят страната ни в Братислава през ноември“, сподели Даниел Панов.

Настоящето издание на конкурса е седмо, коментира Глория Димитрова, представител на ръководството на „Алианц България“. Връчени бяха три награди – за живопис, графика и скулптура. Техни носители са Красимир Русев, Атанас Димитров и Румен Димитров. Авторитетно жури с председател проф. Димитър Чолаков награди победителите, които по регламент имат право на участие във финалния кръг на конкурса в София. Номинации имат и още 16 творци от региона. В категория „Живопис“ това са Борис Желев, Галина Цветкова, Мартина Караиванова, Владимир Аврамов, Валентина Лапчева, Константин Райчев, Росен Дончев, Милен Джановски и Мариета Конова – в категория „Живопис“. Нина Нишовска, Георги Радулов, Мартин Митев ще се представят в категория „Скулптура“, а Николина Джановска, Цветелина Максимова, Деница Янева и Илия Банков – в категория „Графика“.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново