Великотърновски автор представи новата си книга, пише още две

Публикувано на чт, 23 мар. 2023
1613 четения

Великотърновският автор на исторически романи Здравко Младенов представи най-новата си книга в книжарница “Хеликон”. Тя е озаглавена “1393: Гибелта на Царевград Търнов” и е четвърта поред за него. В един откровен и много интересен разговор с читателите Младенов разказа повече за историята, описана в романа, чрез която се опитва да разбули мистерията около падането на старопрестолния град в ръцете на турците. Той подчерта, че за написването на книгата се е придържал възможно най-близо до историческите факти, преплитайки в тях разказа за съдбата на двамата братя Лазар и Трошан и фаталната жена, подлагаща на изпитание техния светоглед и връзката им с най-святото – вяра, род и родина. Авторът разказа интересни факти от историята на Търново и България, сподели как пише романите си и други любопитни неща. За атмосфера Здравко беше донесъл турски ятаган от 1824 г., принадлежал на еничаря Семир. През 1826 г., след разпускането на еничарския корпус, той най-вероятно е бил убит и оръжието му е попаднало в ръцете на неговите врагове. То е ритуално умъртвено, като острието му е насилствено изкривено, а на по-късен етап – поправено от ковач. Предполага се, че ятаганът е участвал в потушаването на Априлското въстание, разказа Младенов. На масата до него имаше и кожена пунгия, в която българите са носили парите си. Тя бе донесена от управителката на книжарницата Стефка Чернева, която също се беше погрижила за автентичното преживяване, обличайки своя наследствена носия от македонския край на над 200-годишна възраст.
Великотърновецът вече подготвя и следващите си два романа, по които работи едновременно. Първият от тях ще е за Иван Асен IV, сина на Иван Александър, който през 1349 г. загива съвсем млад в битка с турците край София. Желанието на Здравко е да осветли тази много непозната на обществеността фигура от българската история. “Романът ще се казва “Самодивски очи”, защото в него също има любовна история, която все още няма да разкрия напълно. В книгата ще присъства и чумата, която унищожава голяма част от населението на България, и това се превръща в предпоставка да паднем под турска власт – на практика така ние не сме имали достатъчно мъжка сила да се отбраняваме”, разкрива авторът. Той споделя също, че другият му нов роман е за походите на владетеля на Киевска Рус – княз Светослав, в България през 908-909 г., при които напада страната ни с 60-хилядна армия, завзема Преслав и покорява нашите територии. Очакванията на Здравко са “Самодивски очи” да е готова до края на тази година, а през следващата да излезе и другата. Той е доволен, че книгите му се четат и се радват на такъв голям интерес, за което говорят и изчерпаните тиражи на някои от тях.
Младенов е завършил няколко специалности във ВТУ – “Балканистика”, “Бизнес и право” и “Публична администрация”, но голямата му любов си остава историята. Благодарение на нея той създава романите си “Империя в кръв и пламъци”, “За славата на Рим”, “Кръвта на Рим” и последната засега “1393: Гибелта на Царевград Търнов”.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново