Великотърновец с отличие на Световната федерация по фотографско изкуство

Публикувано на ср, 18 Ное. 2020
3707 четения

Великотърновският фотограф Никифор Тодоров заслужи отличие на Световната федерация по фотографско изкуство (ФИАП). За да стане “Отличник”, което е междинна титла между званията “Артист” и “Мастър”, Тодоров е покрил определени критерии. Той е участвал в 63 изложби в 28 държави в цял свят, на които е представил 304 свои творби и е заслужил 17 награди.
“Аз бях покрил тези нормативи още миналата година, но заради коронавируса се забави участието ми в един от салоните в Индия. Изискването на Федерацията по фотография е освен дигитални снимки да се представи и определен брой принтирани творби. В крайна сметка събитието в Индия се състоя и дори спечелих два медала в категориите, в които участвах, и така достигнах до това звание”, сподели Тодоров. Той поясни, че след 3 години ще може да кандидатства и за следващото ниво, за което няма изисквания за участия и награди, а се представя портфолио от 20 творби, обединени в обща тема. То се разглежда от борда на директорите на Федерацията, които по своя преценка решават да присъдят най-престижното звание “Мастър” на ФИАП.
Никифор работи в Основно училище “Бачо Киро” във В. Търново като компютърен специалист. Освен че поддържа компютрите и мрежата в школото, той помага и на учителите да са в час с новите технологии, за да могат да си правят уроците с дигитално съдържание. Тодоров се занимава по-сериозно с фотография от 2007 г. Снима пейзажи, портрети, стрийт фотография и голо тяло, но на сърцето най му лежат портретът и пейзажът.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново