Великотърновец написа исторически роман за гибелта на Царевград Търнов

Публикувано на ср, 4 ян. 2023
514 четения

Великотърновецът Здравко Младенов написа и издаде четвъртия си исторически роман, озаглавен “1393: Гибелта на Царевград Търнов”. Книгата драматично и вдъхновено разбулва мистерията около падането на старопрестолния град в ръцете на турците. С гибелта на Търново угасва сърцето на средновековната българска държавност, пречупва се духът на българското и християнското и българските земи потъват в многовековен мрак на ориенталски деспотизъм и тирания. На фона на героичната съпротива, безмерната смелост и жертвоготовността на защитниците на обречения град, вихрушката на съдбата среща двамата братя Лазар и Трошан с фаталната жена и подлага на изпитание самата същност на техния светоглед и връзката им с най-святото – вяра, род и родина. Дали в тези брутално жестоки и кървави времена на смърт и разруха, дали пред лицето на неминуемата гибел и турските зверства и изстъпления човек би могъл да открие път не само към оцеляването, но и към спасението на душата си – на тези въпроси търси отговор авторът заедно със своите читатели.
За книгата си Младенов казва, че е още по-жива като повествование от предишните му три романа, тъй като е свързана с родния му град. Според него повечето исторически текстове за старопрестолния град са доста остарели като стил и не притежават нужната автентичност. Затова той е създал книга, която се базира на исторически факти, но е представена на достъпен език, в романизирана форма.
Младенов е завършил няколко специалности във ВТУ – “Балканистика”, “Бизнес и право” и “Публична администрация”. Още от дете има усещането, че животът му един ден ще бъде свързан професионално с историята. По стечение на обстоятелствата обаче първоначално се занимава с икономика, докато не отива в САЩ и не посещава една местна книжарница. Виждайки книжното богатство от различни исторически заглавия, нещо в него се пречупва и той решава, че светът на парите не е неговото място и иска да се отдаде на писането на исторически книги. Така създава романите си “Империя в кръв и пламъци”, “За славата на Рим”, “Кръвта на Рим” и последната засега “1393: Гибелта на Царевград Търнов”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново