Велико Търново популяризира фестивалите си чрез участие в национален проект на БФА

Публикувано на чт, 19 ян. 2023
574 четения

В. Търново се включи в проект “Българските фестивали – дигитални перспективи”, изследващ качеството на дигиталните активности на повече от 50 български фестивала. Той се осъществява от Българската фестивална асоциация (БФА) с подкрепата на Национален фонд “Култура” по Програма “Публики” и е фокусиран върху форумите във В. Търново, Бургас и Русе. Екип от експерти ще направи своеобразна “снимка” на дигиталните активности на фестивалите и заедно с организаторите ще потърси по-добри пътища те да достигат до своите публики. Първоначалните наблюдения показват, че фестивалите сравнително често прибягват до възможностите за създаване на собствени уеб сайтове, страници и групи във Facebook, профили в Instagram и канали в You Tube, които са съвременна и модерна форма на комуникация. За да бъдат интернет платформите в помощ на фестивалните организатори и множащите се потребители, са необходими професионални грижи, подплатени с високо качество и разнообразие на информационното съдържание, посочи Радостина Узунова, изпълнителен директор на БФА.
“За Община В. Търново участието като партньор в проекта е чудесна възможност заедно с БФА да подпомогнем местните фестивали и техните организатори в една област, в която несъмнено имаме нужда от анализ и разработване на ноу-хау решения и иновативни практики. За нас е чест да бъдем избрани като един от трите града, върху чиято фестивална дейност се фокусира проектът. Община В. Търново е член на БФА от самото ѝ създаване и с радост приветства новите дейности и проекти на асоциацията, в които и за в бъдеще ще участваме като активен и отговорен партньор”, подчерта Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново. Сред форумите, провеждани в старата ни столица, са “Сцена на вековете”, Миндя рок фест, Международен фестивал на военните оркестри, “Arbanassi Summer Music”, Национален фолклорен фестивал “Насред мегдана в Арбанаси”.
БФА, създадена преди 10 години, обединява фестивали с различна насоченост – кино, сценични и визуални изкуства както в големите градове като София, Бургас, Русе, Варна и Бургас, така и в по-малки селища. Членове на БФА са едни от най-престижните форуми у нас като “Мартенски музикални дни” в Русе, “Варненско лято” във Варна, “Софийски музикални седмици”, “Сцена на вековете” във В. Търново, Пелерик уърлд мюзик и джаз фест, Новогодишен музикален фестивал в НДК, Международния София Филм Фест и др. Само година след създаването си БФА стана член на най-голямата европейска фестивална мрежа EFA, която през миналата година чества 70-годишен юбилей. БФА още през 2014 г. бе избрана да изпълнява ролята на национален хъб в проекта на Европейската комисия “Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа” . Благодарение на тази дейност редица български фестивали получиха лейбъла “Европейски фестивал” като знак за качество, който предлага международно признание. Кризата по време на пандемията от Ковид 19 се отрази негативно на организацията, която до 2020 г. редовно осъществяваше ежегодни срещи на фестивалите. Благодарение на Национален фонд “Култура” активната дейност на БФА продължава през 2023 г. като възможност за прилагане и споделяне на най-добрите европейски практики, припомни Узунова.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново