Велико Търново е център на Националната седмица на четенето

Публикувано на пн, 22 окт. 2018
317 четения

Националната седмица на четенето започна в цялата страна, а неин символичен домакин е Велико Търново. Над 3000 са събитията, които продължават до 26 октомври. Сред тях има разнообразни игри, състезания, представяне на книги и маратон на четенето, а целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците. Координатор на проявите тази година е Регионалното управление на образованието в старата столица.

В понеделник деца от детските градини „Иванка Ботева” и „Райна Княгиня” се срещнаха с актьора Гено Мочуков във филиала за най-малките читатели –   „Славейче”. В централната сграда на РНБ “П. Р. Славейков” гостуваха ученици от СУ „Владимир Комаров”, които се срещнаха с представителя на издателство “Жанет 45” Манол Пейков. Във вторник ученици от Училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов” в Русаля ще имат литературна среща с писателите Ружа Велчева и Здравко Пеев. По-късно през деня, от 14 часа, Ружа Велчева ще си поговори и ще запознае със своето творчество ученици от СУ „Владимир Комаров”. Срещата с тях ще е във филиала на библиотеката в кв. „Бузлуджа”.

Половин час по-късно там пред ученици от 4 а клас на СУ „Емилиян Станев” с ръководител Галина Гогева ще бъдат представени резултатите от проект G-book, на децата ще бъдат четене книги от специално подбраната по проекта колекция.

В сряда Ружа Велчева и Здравко Пеев ще се срещнат с деца детските градини „Ивайло” и „Евгения Кисимова”. В четвъртък е представянето на интернет търсачката „Гугъл” с един клас ученици от СГИ. Програмата през деня включва още провеждането на викторина, представяне на резултати от проект G- book и четене от книгите в подбраната колекция с участието на ученици от 4 в клас на СУ „Емилиян Станев” с ръководител Светлана Йорданова.

В петъчния ден актьорът Гено Мочуков ще се срещне с малчуганите от група “Детелина” на ДГ „Здравец” във филиала „Славейче”. Седмицата на четенето ще завърши с провеждането на кръгла маса под надслов „Четенето продължава” в РУО –  В. Търново.

Весела КЪНЧЕВА

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново