“Джуниър бенд” покори 90-хилядна публика в “Казанския Кремъл” в Русия

Публикувано на ср, 11 сеп. 2019
993 четения

Най-успешната година от създаването си досега изпраща “Джуниър бенд”. Групата, съставена от ученици на великотърновското СУ “Ем. Станев”, добива все по-голяма популярност и вече е свирила пред многохилядна публика не само в България, но и в чужбина. Това лято младите музиканти бяха на 16-дневно турне в Италия и представиха страната на международен фестивал на духовите оркестри в руския град Казан. След това те участваха и в Празниците на изкуствата “Аполония” в Созопол.
26 момичета и момчета с голям ентусиазъм се изявяват в училищния бенд с ръководител Йордан Цветанов. Той сподели, че планира да увеличи значително броя на учениците във формацията. С част от участниците в бенда вече е създадена и отделна група, която включва 7-8 от по-големите музиканти. Те музицират по-сериозно и дори имат участия в клубове, признава диригентът. Въпреки числеността и разнородния възрастов състав на оркестъра, педагогът признава, че няма проблеми с дисциплината и мотивацията на музикантите. “Важно е всичко да се поднесе на децата така, че да им бъде интересно и бързо да намерят това, което търсят. Когато те не чувстват и не усещат музиката, която изпълняват, и нямат никакво отношение към нея, всичко се случва много по-бавно и трудно”, разкрива част от своята рецепта за успех Цветанов.
Ръководителят на “Джуниър бенд” е горд, че за неговите репетиции никой не закъснява. Досега не се е случвало и някой да отсъства безпричинно. Учениците от състава дори си пишат домашните там, докато започне репетицията и приключат индивидуалните занимания.
“Всички в “Джуниър бенд” сме не само оркестър, а голямо и задружно семейство. Тази година учениците в състава са от 4 до 11 клас. Случвало се е да са и от 1-ви до 12-и, но няма никакъв проблем с разбирателството. Всички си помагат кой с каквото може. Така те се научават и на екипност”, разказва Цветанов.
Успешната година за бенда започна още с големия концерт за празника на старата столица, съвместно с “Биг Бенд Велико Търново”. Първата му част включваше изпълнения на оркестъра със солисти Маги Джанаварова, Нора Караиванова, проф. Илия Илиев от “Ку-ку бенд” и синът му Илия, бившият възпитаник на СУ “Ем. Станев” Иван Памуков, а втората бе изцяло с репертоара на “Джуниър бенд”. Концертът се проведе в пълната зала на МДТ “К. Кисимов”, която има около 700 седящи места. Дни по-късно ученическият оркестър свири и пред президента генерал Румен Радев по време на тържествата за 150-годишнината от основаването на читалище “Надежда” във Велико Търново. В рамките на 2019 година на две от изявите им присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Особено вълнуващо е участието на бенда на Международното туристическо изложение във В. Търново. Преди концерта гостенка от Русия се снима за спомен с младите музиканти, а когато на сцената децата изпълняват марша “Прощание Славянки” жената плаче от щастие. Не след дълго от Посолството на Русия у нас идва покана от името на руския министър на туризма за участие на ученическия състав във фестивал в град Казан. Така тази среща отваря широко вратите на младите музиканти към многохилядната руска публика.
Преди това обаче следват още куп концерти в България – в Горна Оряховица, в Ловеч, в Габрово, в Пловдив. На 24 май учениците от “Джуниър бенд” свирят рамо до рамо с “Биг Бенд Велико Търново” и представителния военен оркестър на НВУ “В. Левски”, а присъстващите малчугани от детските градини танцуват неуморно на изпълненията им. През лятото участват в Европейския младежки музикален фестивал “Силата на песента”. Международната асамблея на училищата с профил музика се провежда в морския ни курорт Камчия, а в нея се изявяват състави от Унгария, Чехия, Полша и др. Въпреки че всяко училище се представя с най-доброто, най-много са аплодисментите на публиката за великотърновските музиканти.
Силни емоции и много приятелства е донесло на учениците от СУ “Ем. Станев” 16-дневното турне в Италия. То включва градовете Пиаченца, Парма, Берчето и Леричи, където децата свирят почти всеки ден, а в някои от дните и по два пъти. В селището, където отседнали, хората постоянно ги питали кога ще имат изяви, за да ги гледат. На детския лагер е имало около 400 деца, които постоянно ходели с тях по участия и искрено се забавлявали. Там музикантите се подготвят и за гостуването си в Русия, което е едва 3-4 дни след завръщането им в България. Два от дните отново преминават в усилени репетиции.
В руския град Казан “Джуниър бенд” свирят пред 90-хилядна публика в огромния комплекс “Казански Кремъл”. Там се изявяват и в сборен оркестър с други музиканти, наброяващ 760 човека от 19 оркестъра. По думите на Йордан Цветанов за учениците не е имало никакъв проблем в спойката с останалите музиканти.
“Казан е невероятно вълшебно място. Организацията беше перфектна, а условията за децата и отношението към нас надминаха многократно очакванията ни. Публиката постоянно показваше добронамереността си към България, като дори скандираше името на страната ни. Всички искаха да се снимаме заедно. Фестивалът бе открит с българския национален химн. Организаторите останаха много доволни от участието ни”, не крие удовлетворението си диригентът.
След гостуването в Казан успехите на бенда продължават с гостуване и на Празниците на изкуствата “Аполония”, като освен двудневните участия в Созопол децата имат и концерт в Царево. Цветанов сподели, че децата са се чувствали много вдъхновени на мястото, което всяка година по това време събира творците от цяла България. Многобройната публика ги е посрещнала въодушевена, а голяма част от нея е танцувала от сърце.
“За мен най-важната публика са децата. Моето желание е да вдъхновим колкото се може повече млади хора да се занимават с музика и да търсят красивото и доброто в живота”, споделя Йордан Цветанов. Музикалният педагог припомни, че с децата от детска градина “Първи юни” са правили заедно коледно тържество, а малчуганите от една от групите са били солисти. Дни по-късно почти всички дечица от групата са си пожелали като подарък за Дядо Коледа музикални инструменти.
Въпреки че Цветанов прави всичко с удоволствие, не скрива, че като ръководител на оркестъра се сблъсква и с финансови проблеми. Казва, че тежестта пада основно върху родителите. Всяко едно пътуване е свързано с пари, за нови инструменти също са нужни средства. Нещата обаче не спират дотук. Липсват и учители, които да преподават различните инструменти. Затова той смята, че е необходима дългосрочна визия за развитие на музикалното образование не само в СУ “Ем. Станев”, но и във В. Търново. Децата толкова са напреднали в музикалните си умения, че дори той, като техен ръководител, вече не се чувства способен да им бъде на 100 % полезен за по-нататъшното им развитие. Именно затова иска специалисти, които да продължат обучението им на по-високо ниво.
“Смело мога да заявя, че това, което постигат всички заедно като екип за града, е феномен. Толкова деца да правят едно и също нещо, да се забавляват заедно, да живеят по един и същи начин и да творят съвместно е нещо прекрасно. Те заслужават цялото уважение, внимание и време, което им се отделя. Възхищавам им се за усърдието, търпението и дори бих казал професионализма, с който работят неуморно”, не скри удовлетворението си Йордан Цветанов.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново