Възпитаници на Езикова гимназия получиха френски дипломи

Публикувано на ср, 20 юни 2018
393 четения

Девет възпитаници на Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново получиха френски дипломи (DELF), които се издават от Министерството на националното образование на Франция. Документът е вход за всички най-известни университети във Франция и френскоговорящите страни, а от тази година и за много български висши учебни заведения. Издава се след успешно положен изпит, който се състои от четири компонента – слушане, четене, писмено и устно изразяване.
На официално тържество дипломите на учениците от Езикова гимназия връчи Веска Кирилова, ръководител на катедра “Романистика” при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. На церемонията присъстваха още Мадлен Аврамова, директор на “Алианс франсез”, ръководството на училището, родители и ученици. Те аплодираха представената от гимназистите от IХ и Х клас театрална постановка и френските песни, изпълнени от Йоана Гърбова и Полина Петрова.
По време на тържеството бяха връчени награди на Денислава Тодорова, Саша Йонова, Йоана Йорданова и Петя Петкова от ХI “д” клас. Момичетата са завоювали престижното второ място в раздел “Поезия” на националния конкурс по креативно писане на френски език.
“За четвърта поредна година, в сътрудничество с Френския институт, гимназията работи по програмата за обмен “Ронсар”. Тя позволява на български и френски ученици да прекарат по един месец в страната, семейството и училището на своя партньор. През май десетокласничките Траяна Долчинкова и Мирослава Демирева имаха възможност да се обучават във Франция. Те бяха настанени в семейства на свои съученички, които от началото на юни гостуват в търновската гимназия. В рамките на този обмен учениците усъвършенстват не само езиковите си умения, но обогатяват и познанията си за традициите и социокултурните особености на страните”, сподели зам.-директорът Тошко Христов.
Петима ученици от Езикова гимназия са се класирали за националния кръг на олимпиадата по френски език тази година. Така и през новата учебна година в гимназията ще се сформират три групи за подготовка на талантливи ученици.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново