Вазов канил Цоньо Калчев в София, но той избрал родната Джулюница

Публикувано на пт, 14 авг. 2020
449 четения

В Джулюница отбелязаха 150-годишнината от рождението на детския поет, писател, учител и общественик Цоньо Калчев. Проявата беше организирана от местното читалище “Пробуждане-1896”, със съдействието на Община Лясковец.
В началото на празника малчуганите от детска градина “Сладкопойна чучулига” в селото изпълниха кратка музикална програма, свързана с творчеството на поета.
На събитието беше представено и най-новото печатно издание, включващо творби на поета и разнобразни критико-биографични материали. По този начин то се превръща не просто в ново издание на популярните произведения на писателя, но и в книга “за” Цоньо Калчев, поясниха издателите от Регионална библиотека “Петко Р. Славейков” – В. Търново. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата. От институцията са оказали помощ и за подготовката на изложба с илюстрациите към него, създадени от художничката Дешка Денева. Експозицията, която включва и снимков материал от живота и дейността на Цоньо Калчев, бе аранжирана в парковото пространство до паметника на поета в центъра на Джюлюница.
По време на тържеството имаше акция за набиране на средства за възстановяването на родната къща на твореца и превръщането ѝ в музей и културно-просветен център, в който да се провеждат редица културни събития, популяризиращи четенето и книгата.
Цоньо Калчев е роден в Джулюница. Освен в родното си село, учи в Г. Оряховица, Търново, Казанлък и София. Като писател публикува свои стихотворения, разкази, приказки, басни и гатанки в редица детски периодични издания.
Повече от 30 години Калчев работи и като учител в Джулюница. Там той разкрива вечерно училище за възрастни, а заедно с други местни общественици основава читалище “Пробуждане” в селото. Писателят участва в Балканската и Междусъюзническата война.
“Въпреки предложенията да живее и работи в София, включително от Иван Вазов, той остава в родното си село. Животът му през тези години е тежък, изпълнен с недоимък и грижи по многолюдното му семейство. През последните 16 години от живота си е прикован към легло. Умира в Джулюница на 18 февруари 1942 г. на 71-годишна възраст. Автор на учебници и учебни помагала. Превежда стихове от Алексей Колцов, Хенри Лонгфелоу и др. Той е автор на текста на една от най-популярните български детски песни “Сладкопойна чучулига” (1903). По други негови стихотворения като “Пей ми, славею чудесни” също са направени детски песни по музика на Панайот Пипков”, пише литературният критик Владимир Шумелов в книгата си “Литературно Търново. Търновски писатели и книжовници от св. Теодосий Търновски до наши дни”. На Цоньо Калчев дължим честването на 19 февруари за Ден на Васил Левски. Бележитият общественик е почетен гражданин на Лясковец. На негово име е кръстена улица в София. В родното му село признателните жители издигат паметник на поета. През 2018 г. благодетели от Джулюница откупуват къщата му, за да я предадат на РБ “П. Р. Славейков ” – В. Търново, а впоследствие тя да бъде превърната в музей и творческа база, допълва още Шумелов.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново