Във Ветринци отбелязаха 115 години от създаването на местното читалище

Публикувано на вт, 18 сеп. 2018
490 четения

115 години от основаването на Народно читалище „Напредък-1903”, 100 години от края на Първата световна война и 140 години от Руско-турската война бяха отбелязани тържествено във Ветринци преди броени дни. Проявите уважиха Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура” във В. Търново,  директорът на музея Иван Църов, Георги Чукуров, главен специалист в дирекция „Култура”, общинският съветник Стоян Витанов и други.

Жителите и гостите на Ветринци поднесоха цветя на паметните плочи на загиналите във войните, които се намират пред сградата на кметството. След това бяха открити фото изложбата „Село Ветринци и НЧ „Напредък-1903” през годините”, експозицията с детски рисунки „Обичам нашето село” и пано, върху което са изписани имената на председателите на читалището през годините.

Тържествената част в залата на читалището започна с изпълнение на Химна на Република България, военен марш на победителите в Първата световна война и отдаване почит към загиналите във войните. Програмата продължи с музикален поздрав от Женския народен хор “Традиция” от Ново село, изпълнения на акордеон от Маргарита Мирчева, ученичка от СУ „Емилиян Станев” и рецитал в изпълнение на Маргарита Мирчева, Пенка Русева, Румен Цанков и Ваня Петрова. Модерен балет представиха Стефания Красимирова и Симона.

Кратък доклад за дейността на читалището изнесе досегашната председателка Стефка Станева, новоизбраната Драгомира Драганова също поднесе поздрав към всички присъстващи.

Грамоти и подаръци за най-достойно представяне в изложбата „Обичам нашето село”получиха Радина Михалева и Александър Юзефович.

На трите годишнини беше посветена и кръглата маса, която се проведе в читалището на Ветринци. В нея участваха инж. Радка Тодорова, Елена Мачковска и Тянка Минчева.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново